Thursday 1 October 2015

Nemirtingumas

Pasirodo omarai nesensta. Amžino gyvenimo mechanizmas įdomus
- jų organizme yra fermentų, kurie padeda atstatyti telomeras. Tai sunkiai pritaikomas žmogui, nes tokiu fermentų naudojimas žmopgui gręstų vėžiu. Daugiau apie tai galima rasti rusiškame straipsnyje http://www.rg.ru/2015/09/30/omar.html (šių žinių dar netikrinau, todėl nesu tikras, kad tai teisybė).
Bet mane labai nustebino, kad tame straipsnyje minima, kad ir lydekos praktiškai nesensta (o gal ir vėžiu neserga). Ta proga prisiminiau sena dzūkų patarlę: "valgyk troškintą lydeką su lepeškomis (voveraitėmis) ir jokiu gumbu (vėžiu) nesirgsi". T.y. dzūkeliai nuo senų senovės žinojo, kaip pasinaudoti lydekos ilgaamžiškumo fermentais ir tuo pačiu vėžio išvengti, nes voveraites turi priešvėžinių medžiagų.

Keletas klausimų:
*) O kaip su mūsiškais vėžiais plačiažnypliais, ar jie turi savo giminaičių omarų savybių? Gal visi vėžiagyviai turi kažką panašaus?
*) Ar omarų valgymas padidina vėžio (ligos) tikimybę?
*) Gal vėžio ligos pavadinimas yra susijęs su šiomis naujai atrastomis omaro savybėmis, o ne taip, kaip papasakota https://lt.wikipedia.org/wiki/V%C4%97%C5%BEys_%28liga%29#Istorija.

Tai tiek.

No comments:

Post a Comment