Sunday 22 October 2017

Mašinų dinamikos skaitinis modeliavimas ir avarijos

Nesitikėjau, kad skaitinis modeliavimas (simuliacija) pasiekė tokį lygį, kad jau gali tokiu tikslumo modeliuoti automobilių judėjimą realiame laike:

Pavyzdžiui kiek "gulinčių policininkų" gali atlaikyti automobilis:



Iki galo sugebėjo nuvažiuoti tik betonvežis. Daugiau visokių tokių simuliacijų galima prisižiūrėti Youtube kanale DestructionNation.


Bet kuris iš mūsų pats gali gali daryti panašias simuliacija su 23 Eurų kainuojančiu žaidimu :-) BeamNG.drive (https://www.beamng.com/, https://en.wikipedia.org/wiki/BeamNG.drive, https://wiki.beamng.com/Portal), kurios demonstracinę versiją galima dykai parsisiųsti iš https://www.beamng.com/.

Jei atsisiųsta programa nepasileis, pranešdama, kad trūksta kažkurios DLL bylos (pavyzdžiui "... because X3Daudio1_7.dll is missing from computer."), tai gali tekti instaliuotis DirectX iš MicroSoft svetainės https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=35.

Tuo pačiu ir idėja: šią programą galima panaudoti avarijų modeliavimui siekiant atskleisti avarijos priežastis ir aplinkybes. Pavyzdžiui, jei mieste vairuotojas iš šalutinės gatvės sukdamas į pagrindinę nepraleido pagrindine gatve 120 km/h lekiančio automobilio todėl, kad net negalėjo laiku pamatyti tokiu greičiu iš už posūkio atlekiančio automobilio, tai jam teisme savo teisybę įrodyti bus beveik neįmanoma. O štai tokia "žaidimų programėlė" galėtų jau padėti teisėjui.

No comments:

Post a Comment