Tuesday 2 May 2023

Augalų dvasia

Švedai sukūrė medinį tranzistorių:

https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2218380120



Aišku, tai nėra tikra gryna mediena. Tai mediena iš kurios pašalintas ligninas ir ji sumaišyta su jonams bei elektronams laidžiu polimeru. Tačiau duokime valią vaizduotei. Tarkime, kad jei dėl kažkokių priežasčių sugriūtų dabartinė elektronikos pramonė, tai atsispirdami nuo šito išradimo, galėtume sukurti bioelektroniką, kurios pagrindas būtų augalai ar jų dalys. Pavyzdžiui, procesorius augintume kaip pelėsį, RAM atmintį kaip neužmirštuolių pievą, grybieną kaip pasaulinį informacinį tinklą, o ąžuolų gojų kaip ChatGPT, kur bėdai prispyrus eitume pasitarti su "dievais".  Visų miesčionių intelektualų "džiaugsmui", kad turėtų prieš ką pasipuikuoti savo intelektiniu, išvestume puskvailius runkelius pranašumu. Dar sukurtume tokius uodus greitam vietinių žinių perdavimui: atvažiavai į Skuodą, uodas sprandan įsisegė, paskiepijo nuo vietinių ligų, visą turistinę informaciją apie Skuodo apylinkes suleido, atlygio truputį kraujo nusiurbė ir paskutines vietines paskalas ausin suzyzė.

Leiskime vaizduotei bėgti toliau. O gal tai jau buvo? T.y., prieš daugelį daugelį tūkstantmečių žmonija jau buvo įvaldžiusi tokią technologiją ir augalus naudojo tiems patiems tikslams, kuriems mes dabar naudojame elektroniką. Tik dėl kažkokių priežasčių tuometinė civilizacija žlugo ir žmonija prarado tas žinias, o paskui pasuko link "antibiotechnologijų" ir galutinai pamiršo kokia buvo tikroji pievų bei miškų paskirtis. O jie vis dar mums kažką skaičiuoja, tik mes su jais jungtį jau praradę.

Tokia idėja gali duoti antrą kvėpavimą mokslinės fentezi kūrybai, kur žmonių "dvasinis" bendravimas su augalais galėtų būti pateikiamas šitų fantazijų šviesoje. Tuo pačiu ir senovines pasakas naujai perskaitytume.

Tiek to, laikas sustoti.

Per daug rimtiems skaitytojam dėl visa ko pridedu :-) ir ;-)

2023-05-01

Kiti skaitiniai:

*) Pasakėčia apie žmonijos paskirtį: https://algis-dziugys.blogspot.com/2016/12/zmonijos-paskirtis.html

*) Idioto Šveiko išmintis: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/03/sveiko-ismintis.html 




No comments:

Post a Comment