Thursday 30 March 2023

Idioto Šveiko išmintis

Dabartės patapo madinga minėti Jaroslavo Hašeko "Šveiką" ir dalintis jo išminties perlais. Prisidėkime prie šios švietėjiškos misijos. "Šveiką" reikėtų skaityti kiekvienai kartai, nes tai yra viena geriausių sveiko ir kritiško proto mokyklų. Hašekas, rašydamas "Šveiką", nieko neišgalvojo, jis tiesiog pilnomis rieškučiomis sėmėsi iš pačio gyvenimo. Laikas bėga, o žmonės nesikeičia, todėl tai, ką prieš 100 metų matė ir užrašė Hašekas, tą patį matome ir dabar, tik rašytojo genijaus dar labiau išryškinto. Netikite? Tai pabandykite pasivaržyti apibūdinimais to, kas darosi mūsuose:

*) Nors teismas pripažino ją silpnaprote, tačiau patvirtino, kad ji gali užimti bet kurias valstybines pareigas.

*) Jo kvailumas buvo toks akinantis, kad buvo pagrindo tikėtis, kad po kelių dešimtmečių jis pateks į Karo ministeriją.

*) Durnyne kiekvienas galėjo sakyti, kas jam šauna į galvą, tarsi parlamente.

*) Pasileidimo, nikotino ir alkoholio atmosferoje nepastebimai sklandė senasis šūkis: „Po mūsų - nors ir tvanas“.

*) Toks teisinis aparatas būna toje valstybėje, kuri susiduria su visuotiniu politiniu, ekonominiu ir moraliniu žlugimu.

Taip pat "Šveikas" yra kultūringos kalbos mokykla, nes Hašekas, nors ir dažnai cituodavo patvorinius bei visokias kitokias visuomenės padugnes, bet būdamas iš prigimties kultūringu žmogumi, stengėsi jų šnektas pakelti iki paprastos liaudies lygio, t.y. padugnių žodyną pakeisdamas nors kiek žmoniškesniais žodžiais. Pavyzdžiui, neprarasdamas esmės meistriškai pakeitė žodį "š", mūsų padugnėse tiek mėgstamą, kad kai kurie be jo net savo gyvenimo neįsivaizduoja:

*) Jo kalba buvo išmarginta įvairiausiais keiksmažodžiais ir gana glausta: „Visi jie galvijai ir mėšlas, ir tiktai jei narsiai kovos už jo didenybę, galės tapti lygiateisiais visuomenės nariais“.

Hašekas taip pat išmanė ir ekonomiką bei finansus:

*) Gyvuliai, nepamirškite, kad esate žmonės.

Tai buvo pasakyta lūpomis karo kapeliono Otto Kaco, knygoje baigusio Prahos Verslo akademiją, kurioje mokėsi ir pats rašytojas. Įtariu, kad dalis mūsų valdančiųjų, finansininkų ir ekonomistų irgi praėję tuos pačius mokslus ir mano taip pat: gyvuliai mokesčių nemoka, o žmonės privalo mokėti, nors ir gyvuliai.

Didysis humanistas Hašekas pasitikėjo žmonėmis labiau, nei mumis pasitiki valdžia:

*) Gerai išauklėtas žmogus gali skaityti viską.

O tai, kad valdžia sprendžia apie žmones pagal save, galime matyti iš jos išsiauklėjimo lygio ir įvedamos cenzūros. Tai pirma tokia valdžia mūsų istorijoje, kuri didžiuojasi savo vulgarumu.

Tiek to, užbaikime linksmesne gaida:

*) Visgi reikia pripažinti, kad ne visi žmonės yra tokie niekšai, kaip apie juos galima pagalvoti.

*) Be suktybių neįmanoma. Jei visi rūpintųsi kitų gerove, tai susirietų dar greičiau.

*) Tebūnie kaip buvo, juk kažkaip nors kažkas būdavo! Niekada nebuvo taip, kad niekaip nebuvo.

Įtariu, kad šio straipsnelio pabaigoje norėtumėte paklausti, kodėl "idioto Šveiko išmintis"? Kodėl "Šveiko" ir "išmintis" - aišku, o dėl "idioto", tai atsakysiu pačio Šveiko žodžiais:

*) Teismo gydytojai sutarė, kad Šveikas yra visiškas bukaprotis ir kretinas iš prigimties, kas matyti iš jo pareiškimo "Tegyvuoja imperatorius!".
<...>
- Aš čia niekuo nekaltas, - rimtai atsakė Šveikas. - Mane nuo kariuomenės atleido už idiotizmą. Ypatingosios komisijos aš esu oficialiai pripažintas idiotu. Esu oficialus idiotas.

Jaroslavas Hašekas mirė 1923 metų sausio 3 d. taip ir neužbaigęs "Šauniojo kareivio Šveiko nuotykių". Bet tai buvo tas rečiausias atvejis, kai neužbaigtas kūrinys tapo pasauliniu šedevru ir viena skaitomiausių knygų.

Jei norite prisidėti prie švietimo - pridėkite savo ir dalinkitės :-)

P.S. Ištraukos iš kūrinio yra kiek laisva forma, bet pati esmė nepakeista.

P.P.S. Dėl varžymosi su J. Hašeku: manau, kad Meistras J. Erlickas citatomis yra lygiavertis.

2023-03-30

Žinutė ir jos aptarimas FB: https://www.facebook.com/algis.dziugys.1/posts/1386499515474582

Kiti skaitiniai:

*) Protas, emocinis intelektas, žodžio laisvė ir politkorektiškumas: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/02/protas-zodzio-laisve-ir.html

*) KGB rezervistai: skaitom šaltinius: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/02/kgb-rezervistai-skaitom-saltinius.html

*) Pagrindinis manifestas: Idėja Lietuvai: Kaip padidinti gimstamumą Lietuvoje ir sumažinti emigraciją: https://algis-dziugys.blogspot.com/2017/03/idejos-lietuvai-kaip-padidinti.html.

No comments:

Post a Comment