Friday 26 April 2024

Vis pasikartojančios Golemo istorijos

Yra tokių naujienų, kurios tampa vertingomis jei susišaukia su kitomis.

Taigi, JAV valdžios ir verslo kadrų pagrindinė kalvė yra Gebenės lygos (Ivy League [1]) 8 universitetai. Nors tik 4 iš jų yra tarp 10 geriausių JAV universitetų [2], tačiau patekti į juos gali tik patys geriausi studentai iš geriausių, nes šių Gebenės lygos universitetų diplomo vertė gerokai pranoksta kitų universitetų diplomus. Pavyzdžiui, Harvardo absolventai gauna didžiausią vidutinį pradinį atlyginimą šalyje – 91 700 $ [3].



Jau buvau ir pamiršęs šitą naujieną apie Gebenės lygos universitetus, tačiau vėl teko ją prisiminiau, kai prieš keletą dienų išgirdau apie naujienas prasidėjusius studentų neramumus Kolumbijos universitete. Pamaniau, kad ne šiaip sau prieš Izraelį nukreipti studentų protestai prasidėjo viename iš Gebenės lygos universitetų. Nepaisant to, kad valdžia iškart ėmėsi sovietinio tipo represijų, šiandien protestai išplito jau po visus 8 Gebenės lygos universitetus ir po truputi persimeta į kitus. Todėl galima daryti išvadą, kad Kolumbijos protestai tikrai buvo ne atsitiktinumas, o dėsningumo pasireiškimo pradžia.

Dėsningumas yra tame, kad jeigu vis sparčiau degraduojančios valstybės valdžioje ir versle gabūs bei protingi valdininkai nuosekliai keičiami alternatyviai protingais diletantais, tai reiškia, kad ta degradacija turėjo dar anksčiau prasidėti universitetuose, kur tie naujieji valdininkai ir buvo paruošti. T.y., iš pat pradžių turėjo degraduoti universitetų vadovybė, o tik paskui jau dėstytojai, dėstomos temos ir studentų atrankos bei priėmimo sistema. Po to tai tik laiko klausimas, kada jau prasidės studentų neramumai. Ir net nesvarbu dėl ko protestuos studentai.

Tik iki šiol neaišku ar tai yra dėsningas visuomenės neišvengiamos degradacijos etapas [4], ar visgi tai yra dėsningas rezultatas kieno nors kryptingos veiklos. Jei tai kryptinga veikla, tai panašu, kad istorija apie Golemą (tvarinį sukurtą kenkti kitiems, bet atsisukusį prieš savo kūrėją) eilinį karta atgimsta vis nauju pavidalu, nes protestuojantys studentai ir yra tas Golemas.

Beje, yra ir lietuvių tokia senobinė pasaka, kuri savo esme panaši į Golemo istoriją: Velnias, nusižiūrėjęs kaip Dievas iš molio kuria žmogų, irgi užsimanė sau tvarinio - pagalbininko savo piktiems darbams. Bet jam vietoje žmogaus gavosi piktas vilkas, kuris atgijęs apsisuko, nukando Velniui kulną ir pabėgo.

Žinutė FB: https://www.facebook.com/algis.dziugys.1/posts/1606118953512636


Šaltiniai:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_League

[2] https://www.visualcapitalist.com/best-universities-in-america-2022/

[3] https://www.visualcapitalist.com/how-hard-is-it-to-get-into-an-ivy-league-school/

[4] https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/09/idomioji-diletantologija.html


2024-04-25


Tolimesni skaitiniai:

*) Negali nugalėti – perimk vadovavimą, nesiseka vadovauti – supjudyk.


No comments:

Post a Comment