Thursday 23 November 2023

Maidano dešimtmetis - pasėjęs vėją, viesulą pjausi

2013 metais su kolegomis mokslininkais iš Kijevo, vaikščiodami po prieškalėdinį Kauną, karštai aptarinėjome tik tik beįsisiūbuojantį Maidaną. Bandžiau atvėsinti įsikarščiavusius svečius perspėdamas, kad šiuo Maidanu tikrai pasinaudos Rusija - ji atsiims Krymą ir atsikirs sau visą kairiakrantę Ukrainą bei Odesą priedo. Svečiai tai priėmė kaip anekdotą ir smagiai juokėsi. Po kelių mėnesių jie jau nebesijuokė. Nors pranašystė išsipildė dar ne iki galo ir ne taip kaip Putinas norėjo, bet net tiek kiek išsipildė - pakanka su kaupu.

Kodėl taip maniau Maidanui prasidėjus? Todėl, kad tuo metu ukrainiečiai jau buvo labai susiskaldę ir susipriešinę. Todėl, kad įsivyravo turbopatriotinis šovinizmas ir tikėjimas, kad galima suburti tautą neapykantos pagrindu. Todėl, kad į vadus iškilo įtartinos radikalios asmenybės, kurios praeityje buvo tiesiogiai ir netiesiogiai susijusios su sovietinėmis slaptosiomis tarnybomis ar tuo metu dirbo užsienio tarnyboms. Todėl, kad į Maidaną pradėjo plaukti dideli pinigai, už kuriuos gausiai samdė protestuotojus ir provokatorius bei smurtininkus. Ir svarbiausia todėl, kad Maidanas vyko labai jausmingai, ten nebuvo nei kruopelės sveiko proto ir noro išspręsti taikiai. Juk sekantys prezidento rinkimai buvo ne už kalnų ir buvo galima palaukti. Buvo akivaizdu, kad visų nekenčiamas tuometinis prezidentas Janukovičius rinkimus  triuškinančiai pralaimės bet kuriam bent kiek provakarietiškam kandidatui. Naujasis prezidentas iškart po rinkimų būtų  nukreipęs Ukrainą link NATO bei ES ir, jei šalis būtų sugebėjus išlaikyti rimtį viduje, Rusija jau nebūtų galėjusi tam sutrukdyti.

Tačiau po maidaninio perversmo į valdžią atėjo Porošenko, kuris kaip ir kitas žymusis veikėjas Sakašvilis, dar sovietmečiu mokėsi Sovietų Sąjungos Tarptautinių santykių institute, kur nuo seno ruošdavo sovietų šnipus-provokatorius. Šių abejų veikėjų veiklos rezultatai labai panašūs, nes jų veikla buvo visai taip pat kaip Latvijoje tarpukaryje pagautas bolševikų šnipas-provokatorius sakė apie Maskvoje gautas instrukcijas: šioje veikloje mes turime būti aršiausiais antibolševikais.

Taigi, Maidane už JAV pinigus, džiaugsmingai palaikant Europos Sąjungai ir pačių ukrainiečių rankomis buvo "prasukta" Rusijos operacija užgrobti Krymą bei Donbasą ir neleisti Ukrainai įstoti į NATO bei ES.

Kodėl apie tai reikia dabar prisiminti? Todėl, kad norint išmokti Istorijos pamokas, reikia žinoti Istoriją tikrą. Ukrainoje provokatoriai sugebėjo suskaldyti tautą ir nesutaikomų grupuočių siutas buvo nukreiptas provokatorių šeimininkams reikalinga linkme. Užteko mostelti raudonu skuduru ir grupuotės kruvinai susipjovė negalvodamos apie pasekmes. To paties siekiama ir Lietuvoje. Ir daroma. Liūdna.

Mano supratimu, pagrindinė Maidano pamoka yra ta, kad neįmanoma sukurti tautą ar valstybę ant neigimo, niekinimo ir neapykantos pamato, nes pyktis neturi kūrybinės galios.

P.S. Žinutė ir jos aptarimas  Facebook'e: https://www.facebook.com/algis.dziugys.1/posts/1515430085914857


2023-11-22

Kiti skaitiniai:

*) Kodėl Putinas neleidžia sugriauti tiltus per Dnieprą? https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/11/kodel-putinas-neleidzia-griauti-tiltus.html

No comments:

Post a Comment