Wednesday 14 June 2017

Geriam gamtoje

Sveikatos apsaugos ministerija perspėja, kad vartodami svaigalus kenkiat negeriančiųjų nervams (c)

Vasara, paukščiai čiulba, uodai laikinai išbaidyti, degtinėlė (brendis, viskis, vynas - pagal skonį kiekvienam) išpilstyta ir laukia. Veidai švyti, rankos tiesiasi, ... STOKIT (neišsigąskit, tai ne Veryga, tai draugas chemikas, kad jį kur galas), o į ką išpilstėt?

Dabar retai kas stiklą vežasi iškylon, o vienkartiniai plastikiniai stoparikai ne visi tinka spirituotiems. Todėl žiūrim kas ant plastiko puodelių dugno atspausta. Jei yra raidės "PS" (ir/arba skaičius 6), tai verčiau išpilti ką jau įpylėm ir gerti tiesiai iš kakliuko, nes PS reiškia, kad indas pagamintas iš polistirolo ir iš jo negalima gerti nei alkoholio, nei karštų gėrimų. Susidaręs stirolas nuodingas ir linkęs kauptis organizme.

Sklinda kalbos, kad nereikėtų svaigalų naudoti ir iš pažymėtų "PP" (ir/arba skaičius 5) (polipropilenas, arbatą ir kavą gerti galima), nes spirituotame gėrime atsiranda formaldehidai ir fenoliai. Chemikai tai gali paneigti (https://www.calpaclab.com/polypropylene-chemical-compatibility-chart/, http://www.engineeringtoolbox.com/polypropylene-pp-chemical-resistance-d_435.html), bet jei turim iš ko rinktis, tai gal geriau netikrinti "ant savęs". Beje, popieriniai puodeliai dažniausiai dengti polipropilenu.

Jau įprasta, kad alus pilstomas į bambalius, kurie pažymėti "PET" (ir/arba skaičius 1). Jis nereaguoja su alkoholiu, tačiau per ilgą laiką užpildyto PET plastiko indo savybės keičiasi dėl to, kad indo turinyje ištirpsta plastifikatoriai, kas neprideda sveikatos. Manykime, kad tai nėra baisu, nes gamtoje išpilstyta degtinė ilgai neužsistovi :-)

Išvados. Saugokime sveikatą ir, kas svarbiausia, negadinkime skonio - gerkime iš stiklo. Į sveikatą!

P.S.:

*) Duomenys apie plastiko žymėjimą: https://en.wikipedia.org/wiki/Plastic_bottle

*) Bet kuris plastikinis indas valgiui turi būti pažymėtas ant dugno išspaustu šakutės ir/arba taurelės ženklu.

*) Ant dugno išspaustas skaičius 7 reiškia "kitas plastikas". Ar jis kam nors tinkamas? Nežinau.

*) Ir nepamirškite svarbiausio, kad lietuviai vis dar yra didžiausi pasaulio girtuokliai, todėl neapgaudinėkite savęs, kad prie to neprisidedate.

No comments:

Post a Comment