Wednesday 29 November 2017

Kokia bus 2017-2018 metų žiema Lietuvoje, JAV ir Kanarų salose?



Kol ruošiau šitą žinutę, ir pirmasis sniegas pasirodė. Bet geriau vėliau nei niekad ir todėl pateikiu kasmetinį spėjimą apie ateinančią žiemą Lietuvoje, JAV ir Kanarų salose.

Kiekvienais metais bendradarbis Vidmantas J. sumedžiojęs šerną papasakoja, kokia buvo šerno blužnis, ir pagal ją spėjam, kokia būsianti ateinanti žiema. Kuo senesnis šernas, tuo tikslesnis spėjimas. Ankstesni spėjimai apie 2015-2016 ir 2016-2017 žiemas visiškai pasitvirtino.

Ir šiemet, lapkričio viduryje, Vidmantas sumedžiojo šerną -  jauną trejų metų kuilį, todėl ir spėjimas apie ateinančią žiemą irgi kol kas nelabai tikslus. Spėjimą patikslinsime, jei Vidmantas sumedžios senesnį kuilį.





Primenu, kad ateinanti žiema spėjama vėlų rudenį pagal sumedžioto šerno blužnies vaizdą. Šių metų šerno blužnis buvo ilga (apie 40 cm), plona (apie 5 cm), su dviem nedideliais sustorėjimais (iki 6 cm) pirmoje pusėje (1 pav.).






1 pav. Vidmanto nupiešta sumedžioto šerno blužnis



Pagal blužnies ilgį Vidmantas spėja, kiek ilgai tęsis žiema, o pagal storį - apie žiemos šaltį. Vidmantas mano, kad žiema bus šilta, o pirmas rimtesnis sniegas ir pašalimas bus tik tik gruodį. Vidmanto spėjimą kiek pataisau, manydamas, kad blužnies storis pasako, kiek bus sniego, o ne šalčio, nes, mano supratimu, šernui svarbu, kiek yra sniego ir kaip sunku per sniegą prisikasti iki maisto. Todėl spėjama, kad  Vidurio Lietuvoje 2017-2018 metų žiema bus ilga, bet sniego bus nedaug. Kiek truputį daugiau sniego iškristi turėtų gruodį ir sausį. T.y. ir ši žiema nedaug skirsis nuo pastarųjų trijų žiemų. Bet gali būti ir stipraus šalčio – ir nebūtinai kartu su sniegu.

Kaip ir anais metais, spėju, kad jei pas mus sniego nėra ir šilta, tai tada su speigu gausiai sninga Šiaurės Amerikoje, ir atvirkščiai. Taip yra dėl to, kad kaip kepurė ant Žemės virš šiaurės poliaus kabo aukšto slėgio sritis. Ten kur ta kepurė pasislenka - šąla, bet užtat kitoje pusėje - šyla. Todėl labai tikėtina, kad JAV ir ši žiema bus ir labai snieginga, ir labai šalta - panaši į prieš tai buvusias dvi žiemas.

Beje, taip pat pastebėjau, kad jei pas mus žiema šilta, tai Kanaruose lyja. Todėl spėju, kad ši žiema Kanarų salose bus labai lietinga.

Beliko sulaukti pavasario ir išsiaiškinti, ar teisingai nuspėjau.
 
Kitų spėjimai:
*) https://www.delfi.lt/gyvenimas/namai/s-paltanavicius-jau-dabar-galima-speti-kokia-bus-ziema.d?id=76328509

*) https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/paltanavicius-atrodo-kad-tikros-ziemos-nesulauksime-iki-pat-kaledu.d?id=76527481

*) https://www.delfi.lt/projektai/kaledos/naujienos/paltanavicius-gali-buti-kad-gavome-pranesima-apie-laukiancia-nesunkia-ziema.d?id=76712119

*) https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-12-01/cold-blast-headed-for-europe-unlikely-to-faze-near-warmest-year?cmpid=socialflow-facebook-business&utm_content=business&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=facebook&utm_medium=social

Senesni spėjimai:
*)  http://algis-dziugys.blogspot.lt/2016/11/kokia-bus-2016-2017-metu-ziema.html

*)  http://algis-dziugys.blogspot.lt/2015/11/kokia-bus-2015-2016-metu-ziema.html

2017-11-29

No comments:

Post a Comment