Friday 30 August 2024

V. Valiušaičio atleidimas ir FB cenzūros nacionaliniai ypatumai

Vidmanto Valiušaičio atleidimas iš Mažvydo bibliotekos plačiai nuskambėjo ir tikimės, kad visa tiesa apie tikrąsias atleidimo aplinkybes bus atskleista, o teisybė atkurta. Tačiau pažiūrėkime į kitą šio reikalo pusę, kurioje matyti dar pavojingesnės tendencijos mūsų valstybėje - tai Vidmanto pranešimo apie atleidimą blokavimas socialiniame tinkle Facebook (FB) [1] (pranešimo išsaugotoje kopijoje [2] galite patikrinti, ar jame buvo kas nors "neteisėto"). Taip pat buvo cenzūruoti ir kitų FB vartotojų pranešimai apie V. Valiušaičio atleidimą, pvz. [3].


Thursday 22 August 2024

Lithuanian language is the most difficult for the Google Translator

Proof:

Let us translate a simple sentence "Republicans have claimed that Biden and his family earned nearly $30 million in a conspiracy to peddle influence" into Lithuanian by Google translator (https://translate.google.com/). The result is presented below:

Tuesday 20 August 2024

Nacionaliniai-politiniai vertimo ypatumai

Atlikau mažytį mokslinį politologijos eksperimentą - Google vertėjui pateikiau išversti į lietuvių kalbą paprastą sakinuką (1 pav.):

Republicans have claimed that the US president and his family earned nearly $30 million in a conspiracy to peddle influence.