Monday 5 December 2016

Idėja milijonui - diplomai

Perskaičiau:

"Знание в университетском мире перестало быть уникально, матрица разрушает монополию на знания. Вам не нужен Гарвард для знаний из Гарварда, поэтому если 5 лет назад корочка выпускника давала вам зелёный свет в любую корпорацию, то теперь все эти знания доступны любому желающему, и вопрос только в ближайшей смерти физических дипломов. Это дело нескольких лет." ( https://aftershock.news/?q=node/463163 )

ir pamaniau, kad yra kažkas tokio tame. Ateities darbdaviui bus giliai nusispjauti į diplomus, bet kažkaip reikės įvertinti būsimo darbuotojo gebėjimus. Todėl jei atsiras tokia įmonė, kuri darbdaviui pateiks kandidato i darbuotojus gebėjimu ir atitikimo pareigoms testo rezultatus, tai tokia įmonė tikrai užsidirbs ir duonai, ir svietui. Darbdavys neturi laiko testams ir tikrinimams, o pasaulis globalus - universitetų, mokyklų ir mokyklėlių galybės, ir darbdavys jau dabar neturi nei laiko, nei noro, nei galimybių tikrinti visu jų lygį. Todėl visokiais sertifikatais, diplomais ir pažymėjimais jau nepasitiki ir nebetiki.



Įsivaizduokime įmonę, į kurią kreipiasi verslininkas "mūsų koldūnų gamyklai reikia žmogaus, kuris prižiūrėtų naujai įsigytą gamybos liniją. Siūlosi kažkoks vaikinas, baigęs ar tai Edinburgo universitetą, ar tai Kinderburgo kažkokią akademiją, o gal tik kažkokią Lietuvos 'profkę'. Ką aš žinau kokio man reikia iš tikrųjų, nes net nežinau ko man reikia. Todėl pats negaliu patikrinti ar anas tinkamas. O jei samdyt aklai, tai paskui gali brangiai kainuoti. Va kažkiek pinigų - įvertinkit".

O įmonė turi ekspertų, kurie supranta įmonės poreikius ir gali įvertinti profesinius kandidato gebėjimus. Ekspertai gali būti laisvai samdomi arba pastovūs darbuotojai, jei jų poreikis didelis. Bet svarbiausia, kad įmonė turės ir psichologus, kurie įvertins kandidato atitikimą kolektyvui. Kitaip sakant parašys kandidatui visapusišką "charakteristiką", kaip sovietmetyje vadindavo, arba kaip dabartės - "rekomendaciją".

Pvz.: Jei kandidatas yra linkęs išgerti, tai geras psichologas tai gali nustatyti, o tai darbdaviui gali padėti iš kart nustatyti tokias sąlygas, kad būsimam kandidatui nekiltų pagundų gert darbe. Kitas pvz., tai suderinamumas su kolektyvu. Trečias pvz. yra, kad jei ateina jaunas, žmogus, tai jo jau turimos žinios nėra labai labai svarbios, nes daug svarbiau jo gebėjimas mokytis ir atitikti kolektyvą bei darbą. O tai vėl psichologo užduotis.

Ir t.t. it pan..

Jei tokia įmonė prakustų ir įgautų verslininkų pasitikėjimą, tai į ją galėtų kreiptis ir patys būsimieji darbuotojai - išduokit pažymą, kad moku tą ir aną. O paskui su ta pažyma eitų darbo ieškotis.

Įmonė turėtų pranašumą prieš universitetus tuom, kad ji nemokins, todėl bus visiškai nesuinteresuota savo diplomų "prastuminėti", nes jai svarbiausia bus darbdavių pasitikėjimas.

Ką, verta pabandyti?
P.S. Parduodu idėją už varganą 1% :-)

No comments:

Post a Comment