Wednesday 20 September 2017

Lidl Lietuva - kainos lietuviškos


Skandalas Lietuvoje - netikėtai paaiškėjo, kad Lietuvos LIDL'e kainos lietuviškos, nes, matai, Lietuvos rinka per maža :-)


Nieko nuostabaus. Pagrindinis pagrindinis kapitalizmo dėsnis yra tai, kad prekės ir paslaugos kainuoja tiek, kiek pirkėjas dar gali už jas sumokėti, ir nei grašio mažiau; o alga darbuotojui mokama tokia, už kurią tas darbuotojas dar sutinka dirbti, ir nei grašio daugiau. Verslininkai savo godumą patys neapribos ir nėra ko tikėtis, kad kainos Lietuvoje už prekes bus mažesnės, kol tas prekes mes perkame. 

O visos kalbos apie tai, kad Lietuvos rinka yra labai maža ir todėl kainos Lietuvoje yra didesnės, yra niekinės ir kvailos, nes Lietuva yra Europos bendrojoje rinkoje ir prekės keliauja laisvai. Kaip prekės atvažiavo iki Lenkijos LIDL'o ir ten jas nupirko lenkas, taip atvažiuoja ir iki Lietuvos LIDL'o, kur jas nuperka lietuvis. Todėl kalbėti apie Lietuvos rinkos dydį LIDL'ui yra tas pats, kaip būtų teisintis, kad Kauno priemiestyje Garliavoje kainos Maximoje yra didesnės nei Kaune, nes Garliavos rinka yra mažesnė nei Kauno ir Maximų Garliavoje mažiau nei Kaune. Bet kainos Maximose ir Kaune, ir Garliavoje vienodos. Beje, Delfyje buvo labai geras Ciocės komentaras Lauryno Vilimo straipsniui: "Liuksemburgas: 580000 gyventoju, minimali alga €2000, penkios Lidl parduotuves, kainos zemesnes... Laukiam analizes!".

Nesulauksim Lauryno analizės, nes jam ne už tai moka. Ir be Lauryno priežastis aiški kiekvienai kaimo bobutei: tai tikros konkurencijos nebuvimas, verslininkų godumas, politikų parsidavėliškumas ir mūsų pačių nemokėjimas bei nenorėjimas tam pasipriešinti.

Kam tokia padėtis nepatinka - skaitykite: Pilietiškumo mokykla: trumpa boikotų teorija.

Kiti skaitiniai:
Emigracija ir gimstamumas
Žmonijos paskirtis (pasakėčia)
Revoliucija Lietuvoje


1 comment: