Monday 11 December 2017

Idėja Lietuvai: Pinigai vaiko gabumų atskleidimui ir ugdymui


Kitąmet visi turintieji vaikų sulauks vadinamųjų vaiko pinigų. Jie sieks nuo 30 iki 58,5 euro per mėnesį, priklausomai nuo šeimos finansinės padėties ir vaikų amžiaus bei skaičiaus. Turtingieji nė nepajus tokios sumos, o kitiems, gyvenantiems nuo algos iki algos tie eurai pradings biudžeto juodojoje skylėje kaip nebuvę, nors gyvenantiems skurde ir tokie pinigai tikrai bus labai reikalingi. Tai per maži pinigai tiesioginiam gimstamumo skatinimui, nes turėtų būti skiriama tiek, kad mama galėtų nedirbti. Kadangi valstybė dar tiek neišgali, tai siūlau kiek kitokią idėją: prie pinigų, skiriamų tiesiogiai vaikų tėvams, taip pat skirti pinigus vaiko ugdymui apeinant tėvus. T.y. apmokėti vaiko užklasinę veiklą, lavinančią vaikų gabumus: įvairiausių veiklų būrelius, sportavimą, kultūrinį švietimą ir t.t. ir pan. Kodėl taip reikėtų daryti?


1) Jei žmogus savo gyvenime susiras veiklą, geriausiai atitinkančią jo gabumus ir polėkius, jo gyvenimas bus ir laimingas, ir prasmingas tiek jam pačiam, tiek aplinkiniams. Kiekvienas žmogus yra išskirtinis ir yra kam nors gabus nuo prigimties ir, jei kalbėti labai supaprastintai, tai priklauso nuo to žmogaus smegenų atitinkamų sričių dydžio ir ryšių tarp neuronų kiekio. Pavyzdžiui, jei smegenų sritys, atsakingos už regimų vaizdų analizę ir rankų judesius, yra didesnės nei kitų, tai jau didelė tikimybė, kad žmogus bus gabus dailei.

Užgimusio žmogaus smegenys vystosi iki 29 metų, ir vystosi labai netolygiai. Iš pradžių labiau vystosi vienos smegenų sritys, paskui kitos. Ypač svarbus yra lytinio brendimo metas, kada kai kurios smegenų sritys labai stipriai persitvarko. Kai kurie gabumai išryškėja jau ankstyvoje vaikystėje, tačiau žmogaus tikrieji prigimtiniai gabumai ir polėkiai išryškėja tik po paauglystės. Jei mergaitė vaikystėje turėjo puikų balsą bei klausą ir nuostabiai dainavo, tai dar nereiškia, kad užaugus ji norės  užsiimti muzika, nes paauglystėje labai išsivystė smegenų sritys, atsakingos už erdvinį mastymą, dėl ko ji galėtų būti labai gabi architektė arba tobula oro dispečerė. Tačiau jei mergaitei nepasitaikė progos išbandyti ir atskleisti šių naujų gabumų, o spaudžiama tėvų toliau mokėsi muzikos, tai visą likusį gyvenimą ji bus nelaiminga vidutiniška muzikantė arba kandi ir pikta muzikos kritikė.

Todėl iki to laiko, kai reikės rinktis tolimesnio gyvenimo kelią, vaikams yra tiesiog būtina išbandyti kuo daugiau įvairiausių veiklų. Kuo daugiau jaunuolis bus visko išbandęs, tuo didesnė tikimybė, kad jo pasirinkta veikla geriausiai atitiks jo prigimtinius gabumus.

2) Įgimti gabumai nepriklauso nuo to, kokioje šeimoje gimstama, tačiau galimybės atskleisti ir lavinti tuos gabumus labai priklauso nuo šeimos finansinių galimybių. Mokykla suteikia beveik vienodas galimybes vaikų bendrajam išsilavinimui, tačiau mokyklos galimybės yra per siauros bei nepakankamos vaikų gabumų atskleidimui ir lavinimui. Be to, mokykla per mažai atsižvelgia į vaikų skirtingumą. O štai būreliai, mokyklėlės ar klubai pagal vaikų pomėgius tai kompensuoja. Todėl mano siūloma tvarka padėtų suteikti kuo vienodesnes galimybes vaikų gabumų lavinimui.

3) Taip išleisti valstybės pinigai neš didesnę naudą nei tiesiogiai atiduoti tėvams. Paskaičiuokime. Lietuvoje yra apie pusė milijono vaikų, kas reikštų, kad jei valstybė kas mėnesį skirtų kiekvienam po 30 eurų, tai būtų apie 15 milijonų eurų. Tie pinigai, išleisti meno ir techniniams būreliams, sportinėms treniruotėms ir kitokiai užklasinei veiklai, sukurtų apie 5 tūkstančius papildomų darbo vietų, jei skaičiuotume po 3000 eurų vienai darbo vietai. Ar daug yra valstybinių programų, kurios galėtų tuo pasigirti?

4) Tai skatintų pilietiškumą ir pasididžiavimą savo šalimi, nes būsimieji piliečiai supras, kad valstybė tikrai jais rūpinasi.

Čia nekalbama apie tai, kad vaikams turėtų būti užtikrinti pamatiniai dalykai: jie turi nejausti nepritekliaus – būti pamaitinti ir aprengti. Šitie dalykai, be jokių išlygų, yra pamatiniai. Valstybė turi užtikrinti, kad visi vaikai tai gautų, net jei tėvai nepajėgia tuo pasirūpinti. Čia kalbame apie tą tautos sluoksnį, kuris iš tikrųjų ir sudaro didžiąją dalį visuomenės, kuri yra įgali pasirūpinti savo vaikais, užtikrindama gyvybinius poreikius, tačiau pritrūksta lėšų vaikų papildomam lavinimui. Nes jis per brangus.

Kiti skaitiniai:

*) Idėja Lietuvai: Kaip padidinti gimstamumą Lietuvoje ir sumažinti emigraciją (2)

*) Kaip sparčiai sensta Europos ir Amerikos šalių gyventojai


2017-12-11

No comments:

Post a Comment