Wednesday 31 July 2019

Nitratai arbūzuose, kaip patikrinti?

Pats arbūzų sezonas ir pamaniau, kad gerai žinoti kokie arbūzai turi mažiau nitratų, nes apsinuodijimai nitratais yra pavojingi ir ypač kūdikiams (nitratų norma jiems 5 kart mažesnė nei suaugusiems). O jei nustosime pirkti trašuotus arbūzus, tai prekeiviai bus priversti vežti mums nepavojingus. Taigi, žemiau info surinktas iš Interneto platybių:


1) Didelio nitratų kiekio požymis yra arbūzo minkštime aiškiai išreikštos geltonos ar balkšvos gyslos. Kuo geltonesnės ar net violetinės gyslos, tuo daugiau nitratų. Kai kur skaičiau teigiant, kad balkšvos gyslos net jei jos yra, tai vis tiek reiškia mažai nitratų.


2) Kitas būdas patikrinti, tai gabaliuką arbūzo minkštimo įmesti į vandens stiklinę. Po 15 - 20 min. vanduo susidrums. Jei tuo pačiu vanduo nusidažys švelnia šviesia rožine spalva, tai gerai. Bet jei nusidažys ryškia rožine, raudona ar net violetine spalva - tai blogai.

3) Jei perpjauto arbūzo minkštimo paviršius grūdėtas, tai gerai. Jei lygus kaip marmuras, tai blogai.

4) Teigiama, kad stipriai trašuoti arbūzai turi rūgštoką kvapą.

5) Teigiama, kad stipriai trašuoti ir jau prinokę arbūzai skęsta vandenyje, o prinokę ir netrašuoti - plaukia paviršiuje.

Beje, šie būdai nustatyti nitratus nėra 100% patikimi taip kaip cheminiai. Todėl jūsų valioje, apžiūrėjus arbūzą, apsispręsti valgyti ar ne.

Beje 2, nitratai, kaip ir pesticidai, renkasi arčiau žievės, todėl nereikėtų arbūzą išgraužti iki pat žievės.

O čia papasakota, kaip išsirinkti melioną: https://www.gismeteo.com/news/current-events/31547-rospotrebnadzor-experts-explain-how-to-choose-and-eat-melon/

Dalinkitės, tačiau primenu, kad visada tikrinkite tai ką perskaitote. Aš pats trašuotus arbūzus atpažįstu pagal skonį, tačiau skonio neperduosi, todėl Internetas jums į pagalbą. Jei rasite kažką kitaip ar daugiau, tai prašau pranešti. 

P.S. Apie apsinuodijiomus nitratais (iš Sveikatos ministerijos puslapio): 

"Iš azoto ir deguonies sudaryta cheminė medžiaga nitritai, nitratai neturi kvapo, skonio, išlieka labai ilgai vandenyje net šį virinant ar kitaip ruošiant. Vasarą atostogaujant sodybose, kaimuose, labai pavojinga ruošti maistą naudojant netikrintų šulinių vandenį. Pastarasis gali būti užterštas nitratais. Ypač pavojinga ši medžiaga yra nėščiosioms ir kūdikiams iki 6 mėnesių amžiaus. Apsinuodijimas nedideliais nitratų kiekiais dažnai nepastebimas. Gleivinėse, pirštų galiukuose, ausų pakraščiuose atsiranda mėlynas atspalvis, gali pradėti pykinti, varginti vėmimas. Jei apsinuodijama stipriai, sutrinka kvėpavimas, širdies veikla, prarandama sąmonė, pamėlsta visas kūnas, o kraujas įgauna šokoladinį atspalvį. Jei įtariamas apsinuodijimas nitratais, būtina kuo skubiau kreiptis į medikus: skambinti į Apsinuodijimų informacijos biurą, kviesti greitąją pagalbą."

Taip pat https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/pavojingiausi-vaisiai-ir-darzoves.d?id=61294313

 

No comments:

Post a Comment