Tuesday 6 August 2019

Žvelk giliau: ką reikėtų žinoti apie miškų gaisrus ir klimato kaitą

Šiais laikais labai madinga kartoti užkeikimus, kad dėl klimato kaitos kalta žmonija. Jei dar visai neseniai kiekvienas mokslinis straipsnis prasidėdavo įtikinėjimu, kad tyrimas yra skirtas įgyvendinti komunistų partijos XXX suvažiavimo tikslus, tai šiais laikais bet koks straipsnis prasideda žodžiais, kad atlikto darbo tikslas kovoti su žmogaus įtaka klimatui, nes, matyt, kitaip pinigų moksliniams tyrimams negausi.

Šiuo metu dega Sibiro miškai ir, vėl visiems "aišku", kad vėl dėl to kaltas klimatas, tokiu būdu piktybiškai keršijantis žmonijai už tai, kad ji pakenkė klimatui. O jei pabandytume nekartoti užkeikimų, o pradėtume mąstyti savo galva ir paklaustume, ar tikrai dėl to kalti kokie nors kiniečiai ar lenkai, be saiko deginantys anglis? Beje, degančios anglies išmetami sieros junginiai veikia priešingai šiltnamio dujoms, t.y. elgiasi lyg būtų šaltnamio dujos. Tai tokiu atveju, kiniečiai ir lenkai gelbėja žmoniją degindami savo anglį.

Kol skalbyklės guolio pakeitimas brangesnis nei nauja skalbyklė, tol visos kalbos apie ekologiją yra veidmanystė.
Gintaras Krušinskas

Taigi, jei pažiūrėsime į šiltnamio dujų (anglies dvideginio CO2) išmetimo dėl žmonių veiklos istoriją,


tai pamatysime, kad bent kiek rimtesnė žmonijos įtaka klimatui galėtų būti tik po Antrojo pasaulinio karo, t.y. apytikriai nuo 1950 metų. Todėl, jei miškai dabar dega dėl žmonijos prigamintų šiltnamio dujų, tai prieš šimtą metų tokių gaisrų lyg ir neturėjo būti. Tačiau pasirodo, kad buvo ir buvo net dar baisesni nei dabar. Pavyzdžiui 1915 metais Sibirą nusiaubė sausra ir gaisrai daug plačiau nei dabar, kaip kad matyti iš šio žemėlapio (http://irkipedia.ru/content/bolshoy_sibirskiy_pozhar_1915_g), kuriame pateiktos 1915 metų sausros, gaisro ir dūmų ribos bei žvėrių bėgimo kryptys:


Taigi, panašu, kad miškai kaip degė, taip ir tebedega nepriklausomai nuo žmonijos prigamintų šiltnamio dujų kiekio. 

Sutinku su nuomone, kad klimatas keičiasi ir žmogaus veikla kažkiek tam turi įtakos, tačiau nenoriu, kad apsukrūs verteivos darytų iš to savo bizniukus, o visokio plauko pseudo-mokslininkai imituotų mokslą visų mūsų sąskaita, gąsdindami nebūtais dalykais. Taip, klimatas kinta, bet žmogaus įtaka ne tokia jau didelė, kaip mus bando įtikinti. Visas tas sukčių ir jiems pritariančių kvailelių sukeltas triukšmas bei falsifikuojami duomenys trukdo suprasti, į kurią pusę klimatas keičiasi ir kas mūsų laukia iš tikrųjų.  O tai neleidžia tinkamai pasiruošti didiesiems pokyčiams. Pavyzdžiui, pastarųjų metų neįprastos karščio bangos Europoje galėjo būti dėl El-Ninjo buvimo ar, atvirkščiai, nebuvimo. O tai reiškia, kad dėl susidariusių šiluminių įtempimų naujasis El-Ninjas gali būti labai tragiškas, t.y. tiesiog liūtimis "nuplauti" Pietų Amerikos vakarinę pakrantę, ir todėl reikėtų pradėti tam ruoštis. Taip pat jei dėl miškų didžiųjų gaisrų kaltinsime irgi tik žmonijos CO2, tai taip ir neišsiaiškinsime tikrosios gaisrų priežasties bei nesugebėsime nuspėti sekančio tokio gaisro ir nepasiruošime jam.

Kitas pavyzdys yra tai, kad paskutinis ledynmetis prasidėjo nuo visuotinio atšilimo. Todėl visai įmanoma, kad dabartiniai klimato svyravimai yra tik įvadas į naują ledynmetį ir gali būti, kad ledynmečio išvengimui kaip tik reikia prigaminti kuo daugiau šiltnamio dujų. Tačiau į tai būtų galima atsakyti tik pabaigus dabartinę isteriją dėl žmonijos įtakos klimatui, nes bet koks pasiūlymas patyrinėti bent kiek kitokius atvejus, nei "partija" liepė, yra čia pat išjuokiamas ir sužlugdomas.

Tai tiek ir iki. Dalinkitės, gal tai padės sumažinti valdančiųjų manipuliacijas žmonių baimėmis.

No comments:

Post a Comment