Friday 6 March 2020

Žinios iš karo: nikotinas prieš koronovirusą?

Atnaujinimas 2021-02-28. Paskutinėmis žiniomis, nikotino nauda kovoje prieš Covid-19 yra labai abejotina, nes yra labai daug abejonių tyrimų metodika: https://www.nature.com/articles/s41533-021-00223-1

Senas žinutės tekstas: Prieš porą savaičių radau mokslinį straipsnį apie tai kokie žmonės suserga naujuoju korona virusu. Straipsnio išvados pasirodė labai keistos, todėl nusprendžiau palaukti naujesnių žinių. Bet nesulaukiau. Todėl skelbiu dabar. Taigi ...



1) Jei kas dar nemetėte rūkyti, tai gal palaukite. Buvo ištirta 140 ligonių, užsikrėtusių Uhanyje naujuoju koronavirusu. Dauguma šio tyrimo išvadų yra jau daug kartų girdėtos: vaikai atsparūs, bėda senoliams, diabetikams ir hipertonikams. Tačiau likusios išvados labai jau netikėtos: nepaisant to, kad peršalimo virusai yra ypač pavojingi žmonėms sergantiems chroniškomis kvėpavimo ligomis (astma, alerginis rinitas, atopinis dermatitas, chroniška obstrukcinė plaučių liga), tarp ištirtų ligonių tokių nepasitaikė. Tiksliau, pasitaikė tik du ligoniai su chroniška obstrukcine plaučių liga, kai Kinijoje nuo visų gyventojų serga:
  • astma - 4,2%,
  • alerginis rinitas - 9,7%,
  • chroniška obstrukcinė plaučių liga - 13,7%.

Bet keisčiausia yra tai, kad tarp ligonių pasitaikė tik du rūkoriai, nors Kinijoje rūko kas ketvirtas (27,3%). Kol kas paaiškinimo tam nėra.

Beje, 140 ligonių imtis yra mažoka ir todėl neskubėkime daryti išvadų, kad naujasis baisusis virusas vengia užkietėjusių rūkorių. Bet sykį jau kaukės ir dezinfekuojantys skysčiai išnyko, tai gal nors cigarų ir konjako nusipirkti?

Šaltinis:  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/all.14238
 
Conclusion: Detailed clinical investigation of 140 hospitalized COVID-19 cases sug-gests eosinopenia together with lymphopenia may be a potential indicator for diagnosis. Allergic diseases, asthma, and COPD are not risk factors for SARS-CoV-2 infection. Older age, high number of comorbidities, and more prominent laboratory abnormalities were associated with severe patients.

Atnaujinimas 2021-02-28. Paskutinėmis šios dienos žiniomis, nikotino nauda kovoje prieš Covid-19 yra labai abejotina, nes yra labai daug abejonių tyrimų metodika: https://www.nature.com/articles/s41533-021-00223-1


2) Dabar liūdna žinia vyrams ... Ne, ne taip. Geriau rašykime šitaip: Linksma žinia gražiajai žmonijos pusei, kad nepriklausomai nuo amžiaus, naujasis koronovirusas yra daug pavojingesnis vyrams nei moterims:

Conclusions and Relevance: Older age and male gender are risk factors for worse outcome in patients with COVID. While men and women have the same susceptibility to both SARS-CoV-2 and SARS-CoV, men may be more prone to have higher severity and mortality independent of age and susceptibility.


Šaltinis:  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.23.20026864v2

Bet, kaip jau žinom iš punkto 1, tai vyrai turi ir apsaugos priemones, ir paguodą: cigarus ir konjaką:


No comments:

Post a Comment