Saturday 29 February 2020

Epidemijos gesinimas kita epidemija

Girdėjau, kad jei žmonės persirgo kokio nors viruso viena versija, tai kurį laiką turi imunitetą kitoms to paties viruso versijoms arba bent išvengia sunkesnių komplikacijų. Kiek tai teisybė nežinau, bet iš to galima idėja, kad nevaldomą epidemiją galima gesinti kita valdoma epidemija, kaip kad stepių gaisrai užgesinami priešpriešiniu gaisru.


Idėja: Jei Kinijoje pradėjus sklisti kokiam nors mirtinai pavojingam virusui (pvz., Wuhan'o koronavirusas), o Europoje plačiai paskleidus irgi koronavirusą, bet jau ne tokį pavojingą, tai europiečiai persirgę nepavojingu virusu nesusirgtų tuo pavojingu virusu arba bent jau išvengtų pavojingų komplikacijų. Tokiu būdu be papildomų skiepų būtų galima išvengti pavojingų epidemijos pasekmių. Tokio būdo privalumas prieš įprastą vakcinaciją yra tas, kad vakciną reikia pagaminti visiems gyventojams ir kiekvienam iš jų suleisti ir tai kainuoja, o štai "ugniagesys" virusas plinta pats ir už dyką. Kita vertus, iki šiol dar nėra sukurtos ir efektyviai panaudotos vakcinos prieš žmonių koronavirusą (https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus#Human_coronaviruses).

Bet toje idėjoje yra viena blogybė. Iki šiol pagrindinis bakteriologinio ginklo trūkumas buvo tai, kad kovinės bakterijos ar koviniai virusai nesirinks tarp priešų bei saviškių ir galų gale nukentės visi. Tačiau jei turim dvi to paties viruso versijas, iš kurių viena mirtina, o kita tik trumpa tryda apsieina, tai kas gali paneigti tokią galimybę, kad mirtinas virusas nebus panaudotas priešininko teritorijoje, ypač jei jis kitame žemyne, tuo pačiu metu apkrečiant saviškius nepavojinga versija?

O dabar truputi konspiropatalogijos. Neįtarkit mane manant, kad kinietiškas koronavirusas yra kovinis. Nemanau taip, nes jau bent kuri rimtesnė mikrobiologinė laboratorija kinietišką koronavirusą tikrai išnarstė po atomą ir sutikrino viruso genomą su esamomis duomenų bazėmis (pvz.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/genome/viruses/, https://www.viprbrc.org/brc/home.spg?decorator=vipr ar daugiau info https://en.wikipedia.org/wiki/Virus_Pathogen_Database_and_Analysis_Resource), tačiau pranešimų apie jo dirbtinę kilmę kol kas dar nebuvo. Bet taip pat negaliu paneigti tokią galimybę.

Tačiau įdomu tai, kad visai neseniai (2020 sausio 28 d.) vienas JAV mokslininkas Charles Lieber buvo FTB įkalintas už tai, kad padėjo įkurti mikrobiologinę laboratoriją Wuhan'o universitete ir už tai gavo didžiulius pinigus (https://www.nature.com/articles/d41586-020-00291-2). Taip taip, tas nelaimėlis Lieberis įsteigė tą pačią laboratoriją, būtent kurią konspirologai ir įtaria sukūrus ir paleidus į pasaulį Wuhan'o koronavirusą, o jau prasidėjus epidemijai tą patį Lieberį amerikonai įkišo į kalėjimą. Tokia žinia turėtų dar labiau įaudrinti konspirologus.



Tai tiek ir iki.

P.S. Šita mintis man kilo po to, kai pastebėjau, kad daugelis pažįstamų gruodžio-sausio mėnesio sunkiai ir po ne vieną kartą prasirgo kažkokiu virusu, kurio požymiai (gerklės skausmas, bronchitas, ilgai trunkantis ir kosulys, ilgalaikis blogavimas, sloga, tryda, galvos ir/ar kiti neuralginiai skausmai, ...) ir buvo labai panašūs į įprastinio koronaviruso įprastinius požymius, bet neįprastai ilgai trunkantys - vos ne mėnesį. Beje, koronovirusai sukelia 10-15% visų peršalimo ligų ir kai naujas koronavirusas įsisiūbavo Kinijoje, tai dingtelėjo mintis, kad mus šiauriečius, pastoviai ir po kelis kartus per metus persergantiems visokiais koronavirusais, tas gal būt ir išgelbės. Tikėkimės, kad dėka mūsų vietinių korona-virusų mes būsime atsparūs kinietiškam virusui. Optimizmas gerai, nes geros nuotaikos žmogaus imunitetas stipresnis.



Tolimesni skaitiniai:

  • Žinios iš karo: Nikotinas prieš virusą: https://algis-dziugys.blogspot.com/2020/03/nikotinas-pries-koronovirusa.html
  

No comments:

Post a Comment