Sunday 27 June 2021

Epidemijų istorijos - 1: Ispaniškas gripas

Apie ispaniško gripo eigą iš 1919 metų mokslinio straipsnio "W. H. Kellogg "Influenza, a study of measures adopted for the control of the epidemic, Sacramento", California State Printing Office, January, 1919" (https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=uc1.31378008030317&view=1up&seq=2). 

Pateikiu kelias vietas iš straipsnio, tačiau siūlau visų pakraipų atstovams paskaityti straipsnį patiems - straipsnis tikrai to vertas. Nors rašytas prieš 100 metų, tačiau toks įspūdis, kad rašyta apie dabartinę koronės epidemiją ;-)


 


Paveiksle parodytos mirtys nuo ispaniško gripo ir plaučių uždegimo 100 tūkstančiui gyventojų (San Franciskas, Bostonas, Buffalo ir Vašingtonas):

  • Bostone susirinikimai buvo uždrausti, kai epidemija jau įsibėgėjo.
  • Bufale buvo įvesti apribojimai kartu su rekomendacija nešioti kaukes.
  • Vašingtone susirinkimai buvo uždrausti vos pasirodžius pirmiems užkrėtimams.
  • San Franciske buvo uždrausti susirinkimai ir buvo privalomos kaukės. Rodyklėmis parodyta privalomų kaukių režimo pradžia ir pabaiga.

Greitos išvados iš paveikslo:

  • Epidemijos pradžia visuose šiuose miestuose vienoda.
  • Epidemijos bangai kaukės įtakos beveik neturėjo (nors San Fransiske buvo mažiausiai aukų) ir straipsnyje nagrinėja to priežastis.
  • Po privalomo kaukių režimo atšaukimo San Fransiske tapo blogiausia.

Straipsnio autoriaus analizė ir išvados apie kaukes yra tekste, tikrai verta jas paskaityti ir specialistams, ir ne. 

Yra straipsnyje įdomūs pamąstymai, pvz.:



Ypač patiko "?" ;-) 

Taigi, tokios tokelės. Išvados perskaičius straipsnį: nepaisant neįtikėtino civilizacijos techninio progreso per paskutinius 100 metų, žmonės visgi nepasikeitė, todėl istorija ir vėl kartojasi. Matyt teisybė, kad progreso esmė yra vienų nemalonumų pakeitimas kitais. 


P.S. 
Būsiu dėkingas jei kas, įdėmiai paskaitęs, praneš naujas aptiktas straipsnio įdomias vietas ir savo pamąstymus apie straipsnį savo komentaruose ar postuose (tik duokit man žinią apie postus, kad paskaityčiau).

Tolimesni skaitiniai:

Skiepų istorijos: https://algis-dziugys.blogspot.com/2021/06/skiepu-istorijos-1.html


No comments:

Post a Comment