Thursday 24 June 2021

Skiepų istorijos - 1: Raupai

1796 metais Edvardas Dženeris (Edward Anthony Jenner) sukūrė skiepus nuo raupų (prisegtoje nuotraukoje raupais serganti mergytė iš Bangladešo). 1853 metais Anglijos valdžia paskelbė, kad naujagimius privalu skiepyti nuo raupų, o atsisakiusius tai daryti tėvus baudė. 


Anglijoje iškart kilo galingas pasipriešinimas - antivakserių judėjimas. Kadangi skiepų pagrindas buvo karvių raupų virusas, tai buvo tikima, kad žmonės "sukarvės", t.y. jiems išaugs karvės ragai ir kanopos, kaip kad buvo rodoma 1802 metais Anglijos antivakserių judėjimo išleistoje talentingo dailininko-karikatūristo Džeimso Gilrėjaus (James Gillray) karikatūroje:


O Lesteryje į demonstraciją prieš raupų skiepus išėjo vos ne visi to miesto gyventojai, t.y. 100 tūkst. žmonių, kurie nešė plakatus, vaikiškus karstelius ir skiepų atradėjo Dženerio iškamšas.

Dėl galingo antivakserių judėjimo Anglijoje privalomų skiepų buvo atsisakyta. Antivakserių judėjimas bemat persimetė į JAV, kur antivakseriai net pradėjo žudyti nuo raupų skiepijančius gydytojus. <...>

Taigi, tokios tokelės. Žmonės nesikeičia. Nors gal esu neteisus, nes iš tikrųjų žmonių smegenys, dar gilioje senovėje pasiekusios maksimumą, nuo to laiko pastoviai mažėja. Organas, kuriuo nesinaudojama - degraduoja.

P.S. 1980 m., po masinės vakcinacijos Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos žemynuose buvo paskelbta, kad raupai galutinai išnaikinti. Paskutinė oficialiai žinoma raupų auka mirė 1978 metais.

P.P.S. Žodis vakcina kilęs nuo lotyniško vacca (karvė).

Tolimesni skaitiniai:


No comments:

Post a Comment