Monday 16 May 2022

Apie civilizacijų žlugimo priežastis

Šių metų sausio mėnesį įvykęs Tongos ugnikalnio išsiveržimas patvirtintas kaip didžiausias sprogimas, kada nors užfiksuotas atmosferoje šiuolaikiniais prietaisais [https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-61452860]. Stipresnis nei bet koks žmonijos atliktas branduolinis ar termobranduolinis bandymas.


Beskaitant kilo mintis, kad po tūkstančio metų tuometiniai mokslininkai manys, kad Vakarų civilizacijos žlugimo 21 amžiaus pradžioje priežastis buvo klimato kaita, kilusi dėl 2022 metų Tongos ugnikalnio išsiveržimo, o ne ekonominė krizė ar pasaulinis karas kilę dėl Ukrainos-Rusijos karo. Juk ir mūsų laikais vyrauja nuomonė, kad 17 amžiuje prieš mūsų erą Mino civilizacijos žlugimas prasidėjo nuo Teros ugnikalnio išsiveržimo Santorini saloje 1645 m. pr. m. e., o ne nuo kokio nors smulkaus pasienio konfliktėlio, pavyzdžiui, tarp žydų ir egiptiečių faraono [https://lt.wikipedia.org/wiki/Santorinas].

Beje, 536 metais ugnikalnis, išsiveržęs Islandijoje, irgi keliems metams pakeitė klimatą visoje Žemėje, dėl ko prasidėjo pasauliniai badai, marai ir karai, per kuriuos galutinai žlugo Antikos civilizacija ir prasidėjo Europos Tamsieji amžiai [https://www.science.org/content/article/why-536-was-worst-year-be-alive].

 
P.S. Beje, ką tik pažiūrėjęs į tekantį Mėnulį pamačiau, kad yra ratas apie jį ir prisiminiau, kad jau kelintą mėnesį kaskart, kai pamatau Mėnulį, tai jis būna su nuo vos matomu blausesniu iki labai ryškaus (net iki vaivorykštės) ratu aplink. Niekada anksčiau to nemačiau :-)

Vieną dieną net suabejojau savo akimis ir akinių švarumu. Gal tas Mėnulio ratas ir toks vėsokas pavasaris ir yra Tongos išsiveržimo pasekmė?

Nuotraukoje Mėnulio vaivorykštė (ne pati ryškiausia, kokių mačiau tada) vasario mėnesį prieš pat prieš karą:



 

No comments:

Post a Comment