Saturday 21 May 2022

Prognozės beždžionių raupams

2021 metų lapkritį Nuclear Threat Initiative organizacija [1] ir remiama Atviros Filantropijos organizacijos (Open Philanthropy - pirmą kartą apie tokią girdžiu) [2]paskelbė atvirą dokumentą "Pasaulinių sistemų stiprinimas siekiant užkirsti kelią didelių pasekmių biologinėms grėsmėms" (Strengthening Global Systems to Prevent and Respond to High-Consequence Biological Threats):


Šio dokumento 10 puslapyje yra pateiktas 2020 metais sukurtas hipotetinis scenarijus, kuris aprašo, kaip 2022 gegužės 15 dieną prasidės ir kaip toliau vystysis hipotetinė beždžionių raupų pandemija, kuri jau 2023 metais pasieks milijardus persirgusių bei šimtus milijonų mirusių: 



Pandemijos eigos prognozavimui buvo naudotas standartinis SEIR modelis. Ir tai paguodžia, nes SEIR modelių Covid-19 scenarijai buvo daug kartų baisesni nei tikrovėje atsitiko, todėl tikėtina, kad ir dabar taip bus. Naudotas SEIR modelis ir jo parametrai yra išsamiai aprašyti dokumento 28-31 puslapiuose.
 
Pandemija aprašyta kaip hipotetinė ir prasidėjusi hipotetinėje valstybėje Brinija. Aišku, jos pradžia irgi yra visiškai hipotetinė - 2022 gegužės 15 d. Tačiau nuostabą kelia, kaip tiksliai hipotetinio scenarijaus hipotetinio pradžia sutampa su tikrove.

Įdomu, kas per metodas, kuris dokumente neatskleistas, buvo panaudotas epidemijos pradžios spėjimui? Tačiau norėtųsi tikėti, kad tai grynas atsitiktinumas, kaip teigia scenarijaus autoriai [3].
 
Taip pat konspirologai turbūt pamils tai, kad pagal scenarijų tariama epidemija turėtų prasidėti hipotetinėje Brinijos valstybėje (250 milijonų gyventojų) ir 2022 birželio 5 d. ten jau turėtų būti 1421 užsikrėtusių ir 4 mirtys. Pagal antrą netikėtą sutapimą, tikrovėje epidemija prasidėjo Nigerijoje, kurioje šiuo metu gyvena apie 216 milijonų žmonių. 

Taigi, tokios tokelės.


Papildoma info ir papildomi klausimai iš fakebuko:

Ispanijoje 22 iš 23 beždžionių raupų nustatytų užsikrėtimų atvejų įvyko per lytinius santykius tarp vyrų [https://www.reuters.com/.../portugal-identifies-five.../]. Panašu, kad ir kitose šalyse beždžionių raupais kol kas daugiausia užsikrėtė irgi tuo pačiu keliu.

Nors viruso plitimas lėtas ir kol kas negresia peraugti į pandemiją, bet įtariu, kad jau dabar nemaža dalis domisi:

1) Kas buvo tas "nulinis pacientas" ir kaip?
2) Kaip bus testuojama?
3) Koks bus karantinas ir kiek truks?
4) Ar skiepai bus privalomi ir kam?
5) Iš kur ir kada pasirodys nauja viruso atmaina ir kokios bus jos galimybės?
6) Kas kaltas: Geits'as, rusai ar kinai? Kinai atkrenta iš kart - jie viską kas juda tik valgo.

Klausimas: "Kad nereiktų sieti vien tik su gėjais":
 
Mano atsakymas: O kas sieja vien su gėjais? Net negirdėjau, kad kas nors sietų _vien_ su gėjais - juk parašyta "22 iš 23". Ir ECDC atstovai sako, kad:
 
"However the likelihood of further spread of the virus through close contact for example during sexual activities amongst persons with multiple sexual partners is considered to be high". [https://www.bbc.co.uk/news/health-61553822]
 
kas turbūt ir yra pagrindas tokiam netikėtai sparčiam ligos plitimui. Bet taip jau yra, kad gėjai išsiskiria lytinių partnerių gausa: 
 
"The median heterosexual man or woman (age 18-60) reports somewhere between four and six opposite sex partners in their lifetime. Lesbian women, too, report about the same number of partners. Meanwhile, the median gay man has notably more partners—reporting between 16 and 20 same-sex sexual partners to this point in their lifetime"[https://relationshipsinamerica.com/.../how-many-people...]. 
 
Kita vertus, vienas iš galimų įtariamų užkrėtimų superplatinimo pradžios vietų buvo Grand Canaria Pride, vykęs gegužės 5-15 [https://thecanarynews.com/.../pride-organisers-silent-as.../].
 
Todėl nenuostabu, kad kol kas dabartinis beždžionių raupų protrūkis yra daugiausiai tarp gėjų. Tačiau tokiuose renginiuose dalyvauja ne tik gėjai, taip pat kai kurie gėjai yra biseksualūs, todėl visai tikėtina, kad tolimesnis ligos plitimas, jei bus, tai bus vis labiau kitose grupėse.
 
Visa tai įvertinant, "nulinio paciento" klausimas yra ypač svarbus, nes atsakymas padėtų ateityje išvengti tokio pobūdžio protrūkių atskirose grupėse.
 
Klausimas: "Europoj sutinku, o Afrikoj?":
 
Mano atsakymas: Afrikoje turbūt kasmet užsikrečia po 100 žmonių, bet afrikiečiai moka su tuo tvarkytis. Jei vietinis užsikrečia, bedirdamas kailį beždžionei, tai paskui maksimum užkrečia savo šeimą, kaimo šamanas išrūko dramblių mėšle ir paskelbia juos "neliečiamaisiais", o atvykę gydytojai suskiepija visą kaimą ir tuom viskas baigiasi. Dabar kažkokiu būdu virusas pateko į specifinę bendruomenę, kurioje plitimas taip paprastai nesustabdomas. Teikia vilčių, kad šis virusas nėra linkęs mutuoti ir kad tuo protrūkis pasibaigs. Bet negalima atmesti galimybės kokios nors viruso mutacijos į pavojingą ir greitai plintantį štamą. Todėl reikia žinoti užsikrėtimų pradžią ir mutacijų galimybę tokioje specifinėje globalioje, labai judrioje ir aktyviai tarpusavyje kontaktuojančioje bendruomenėje.
 
2022-05-19

Kiti skaitiniai:



No comments:

Post a Comment