Thursday 15 December 2022

Kanapė prieš tabaką (papildyta)

Ginčuose apie narkotines kanapes, jų dekriminalizavimo ir legalizavimo šalininkų vienas dažniausiai išsakomų argumentų yra tai, kad kanapes reikia leisti, taip pat, kaip ir tabaką. Jei legalaus tabako žala yra akivaizdi ir įrodyta, tai kodėl kanapės uždraustos, nors jų žala yra neįrodyta, o nauda akivaizdi, tame tarpe ir gydant įvairias ligas? Tačiau kanapės nėra tokios jau nekaltos.

Narkotinių kanapių vartojimas turi bent vieną tikrai įrodytą žalą - vyrams gali sukelti sėklidžių vėžį:

Heavy” cannabis use (defined as usage of more than 50 times in lifetime, as measured at conscription) was associated with the incidence of testicular cancer (n = 45 250; 119 testicular cancer cases; AHR 2.57, 95% CI, 1.02, 6.50)." [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5812006/]

Todėl nelabai suprantu, kodėl tabako sukeliama žala bandoma pateisinti kitų žalingų medžiagų vartojimą. Ar tai, kad tabaką rūkantis kaimynas gali gauti plaučių vėžį, leis rūkančiam "žolę" mažiau bijoti dėl savo sėklidžių?

Taip pat yra ir kita galima žala, kuri mano supratimu yra daug rūstesnė: vidutinis narkotinių kanapių vartotojas vidutiniškai po 21 "suktinukių" pereina prie sunkesnių narkotikų. Šitą informaciją reikia tikrinti, nes pats šaltinio nemačiau, tik esu tai girdėjęs iš vieno tų reikalų specialisto. Tačiau bent jau JAV atveju yra nustatyta, kad kanapių vartotojams anksčiau ar vėliau pereiti prie kitų nelegalių narkotikų tikimybė yra 44,7 %; ir manoma, kad kanapių farmakologinis poveikis sukelia neuroadaptacijas, kurios padeda smegenims lengviau priimti kitų nelegalių narkotikų euforinį poveikį [https://doi.org/10.1016/j.drugpo.2014.07.011]. Taip pat, kanapių vartotojai yra labiau linkę tapti užkietėjusiais girtuokliais [https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2016.01.014].

Beje, tabako istorijos pradžioje irgi buvo nutylima apie tabako žalą, bet buvo labai garsiai ir daug kalbama apie jo nuostabias galias gydant vos ne visas įmanomas ligas, tame tarpe ir vėžį. Pvz.:

"Baigiantis 16-ajam amžiui Ispanijos gydytojai, susižavėję stebuklingomis tabako galiomis, tikino, jog jis gali išgydyti 36 ligas. Tuo tarpu Anglijos medikai rekomenduodavo tabaku gydyti dantų skausmą, nagų grybelį, vartoti tabaką kaip priemonę nuo žarnyno kirmėlių ir net vėžio." [https://lt.wikipedia.org/wiki/Paprastasis_tabakas]

Jei kas, tai pats asmeniškai esu nei už, nei prieš kanapes, nes turiu per mažai informacijos. Tačiau manau, kad daug kas galima jei tai laiku, vietoje ir su protu. Bet turbūt bėda yra su tais, kurie dar proto neįgiję. Pavyzdžiui vyrų smegenys pilnai subręsta tik apie 30 metus, o moterų keliais metais anksčiau, bet irgi ne iki 18 metų. Todėl jaunystė ir yra pavojingiausias laikotarpis nesveikiems įpročiams įgyti. Įtariu, kad dauguma užkietėjusių rūkorių velniui dūšią parduotų, jei galėtų grįžti į tuos laikus kai užsirūkė savo pirmą draugų įsiūlytą cigaretę, tam kad galėtų jos išdidžiai atsisakyti ir vėl pragyventi gyvenimą, bet jau nerūkydamas. Yra didelė tikimybė, kad jei nepasitaikė proga pabandyti jaunystėje, tai nebandysi vėliau ir prie progos, o jei ir pabandysi vėliau, tai bus mažesnė tikimybė "užsikabinti". Todėl, stengiantis apsaugoti būtent jaunimą, ir yra taip griežtai baudžiama už narkotinių kanapių platinimą bei vartojimą.

Beje, tabaką irgi siekiama visiškai uždrausti. Pavyzdžiui Naujoji Zelandija priėmė įstatymą, kad nuo 2023 metų bus visiems laikams draudžiama parduoti cigaretes gimusiems po 2009 sausio 1 dienos [https://www.theguardian.com/world/2022/dec/13/new-zealand-passes-world-first-tobacco-law-to-ban-smoking-by-2025].

Už narkotinių kanapių, kaip ir už tabako slypi didžiuliai pinigai. Tų pinigų mastų suvokimui padėtų vienas mažas pavyzdys: Rokfelerio anūkė su kolegomis šiemet vien Niujorko valstijoje legaliai priaugino "žolytės" už 750 milijonų JAV dolerių ir neturi kur legaliai realizuoti [https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2022-11-18/citylab-daily-new-york-farms-have-a-glut-of-weed-and-no-retailers]. Ar yra tikinčių, kad toks verslas neparems kanapių legalizavimo visur kur tik galės?

O dėl to, kad, anot mūsų inovatyviosios ministrės, progresyvūs Vakarai visi kaip vienas legalizuoja kanapes, ir tik sužvėrėję Rytai jas draudžia, tai irgi nėra gryna teisybė. Pavyzdžiui, Anglijoje valdantieji jau pradeda svarstyti ar nereikėtų kanapes priskirti A klasės narkotikams [https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-63115171], kuriems priklauso ir tokie sunkūs narkotikai, kaip heroinas, kokainas ir panašūs.

Ir pabaigai. Stebina, kad ginčuose dėl kanapių dekriminalizavimo ir legalizavimo nėra nėra kviečiami tikrieji šios srities specialistai, kurie yra jau sukaupę didžiulę patirtį: kriminalistai, narkologai, medikai, psichologai/psichiatrai ir sociologai. Juk nėra sunku suburti jų komandą, kuri labai greitai atsakytų į klausimą kokių teigiamų ir neigiamų pasekmių galima tikėtis, jei vienaip ar kitaip būtų palengvintas "žolės" prieinamumas. Įdomu kodėl? Gal todėl, kad atsakymas žinomas jau dabar ir jis nėra palankus kanapių šalininkams? ;-) 

P.S. Kadangi šiuo metu narkotinės kanapės yra labai jautri tema, tai iš anksto atsiprašau visų tų, kurie, turėdami bėdų su teksto suvokimu, klaidingai supranta tai kas čia parašyta.

Tai tiek ir iki.

2022-12-16 







No comments:

Post a Comment