Monday 1 January 2024

Kas greičiau Žeme sklinda: Naujieji Metai ar garsas nuo jų šventimo?

Išėjęs kieman ir klausydamas kaip rytuose griaudi petardos dar minutę iki Naujųjų Metų, susirūpinau kas greičiau Žeme sklinda: Naujieji Metai ar garsas nuo jų šventimo?

Aišku, kad Naujųjų Metų parą Žemės ašigalyje Naujųjų Metų greitis yra lygus nuliui ir ten Naujuosius metus galima sutikinėti bet kurią akimirką, tereikia pasisukti pusiaujo link kryptimi to dienovidinio, palei kurį gyvenantys jau sutinka Naujuosius.

Garso greitis yra lygus 0.3315 km/s (1193 km/val), o pusiaujuje Naujieji Metai lekia Žemės paviršiumi iš rytų į vakarus 0.463 km/s (1667 km/val) greičiu, t.y. Naujieji metai ties pusiauju lenkia savo šventimo garso sklidimą 1.4 karto.

Iš to seka, kad yra lygiagretė, kur Naujųjų Metų greitis susilygina su savo šventimo garso greičiu ir tai 44° 19′ lygiagretė, jei laikysime Žemę visiškai apvaliu 6371 skersmens rutuliu. Geografiškai tai beveik atitinka Krymo pusiasalio pietinę dalį (dėmesio konspirologams ir geopolitologams!). Pietų ašigalyje tai Patagonija, Naujosios Zelandijos pietinė dalis ir dar viena maža Čatamo salelė. Galime net įvesti naują geografinę sąvoką, pvz.: "akustinė paros kaitos lygiagretė" :-)

Lietuva yra dar šiauriau, tarp 53° 54′ ir 56° 27′ lygiagrečių, ir todėl Lietuvos pietuose Naujųjų Metų greitis yra 0.273 km/s (982 km/val), t.y. jų šventimo garsas sklinda į vakarus 1.2 karto greičiau nei ateina patys Naujieji, o Lietuvos šiaurėje garsas Naujuosius lenkia 1,3 karto, nes ten Naujųjų greitis jau tik 0.256 km/s (922 km/val).

Taigi, visus Lietuvos gyventojus su Naujaisiais Metais atlėkusiais 922 - 982 km/val greičiu!

P.S. Prašau pranešti, jei rasite klaidą.

P.P.S. Dabar reikia pasižiūrėti ar "akustinė paros kaitos lygiagretė" dera su kokiais nors klimatiniai reiškiniais ir ne tik Žemėje, bet ir kokiam nors Jupiteryje bei Saturne. Paveiksluose Saturno heksagonas:




2024-01-01

Kiti skaitiniai:

*) Saturno heksagonas: https://algis-dziugys.blogspot.com/2015/06/saturns-hexagon-algis-dziugys.html

*) Propagandos pradžiamokslis: priešo demonizavimo šalutinis poveikis: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/12/propagandos-pradziamokslis-prieso.html


No comments:

Post a Comment