Saturday 8 December 2018

Žvelk giliau: Ukraina 2 - dujų geopolitika

Cykiai ir neznainiai, o mūsų spaudos net ir nepastebėta, praslinko žinia, kad Ukraina mažina dujų tranzito mokesčius nuo 12 EUR už tūkst. kubų iki 6 EUR. Tai išgirdus, pasidarė įdomu, o kokias sumas per metus tai sudaro. Ir paaiškėjo, kad tai sudaro $3 milijardus per metus (https://www.voanews.com/a/gazprom-says-gas-transit-via-ukraine-to-europe-may-fall-to-10-to-15-bcm-per-year/4340868.html), ir visiškai aišku, kad kai atsiras kiti vamzdžiai, tai šitie pinigai į Ukrainos dujų vamzdžių savininkų kišenes jau neateis. Ta proga nauji klausimai gimsta.


Jei nesupranti dėl ko taip įvyko, tai manyk, kad dėl pinigų.
Auksinė kriminalistikos taisyklė

Gal tie 3 milijardai (atmetus kažkiek būtinoms transportavimo išlaidoms) per metus ir yra tikroji priežastis visų tų nesąmonių, kurios vyksta Ukrainoje ir aplink ją? Juk už tokius pinigus galima ne tik maidanus kasmet rengti visoje Europoje, bet ir amerikonų prezidentus pirkti kokioms trims dienoms. Nesvarbu kokie revoliucijų lozungai ir kokios liaudies masės ten dalyvauja. Svarbu, kas yra tikrieji revoliucijų režisieriai atsiskleidžiantys ne lozungais, bet revoliucijų vaisiuose. Per revoliucijas tų režisierių nematyti ir jie išlenda iš pakampių po tik visko, kai reikia naujo perdalinti valdžią ir turtus, kol liaudis švenčia pergalę.

Paskaičiuokime: vienai dienai pristabdytas NordStream'as duoda papildomai $3 milijardai/365 = $8 milijonus. Juk iš tų aštuonių galima kelis milijonus paskirti kas dieną pirkti visokiausio plauko rėksnius visame pasaulyje? Ar ne taip? Ar gali kas nors tai paneigti? Suprantu, kad toks požiūris naivus, bet labai jau panašu, kad taip ir yra.

Kita vertus, rusams tuos nelemtus vamzdžius perėmus į savo rankas tie milijardai jau tekėtų į jų kišenes. Už tokius pinigus irgi galima pasistengti keliant neramumus tiek Ukrainoje, tiek visur kitur.

Tai kas ir kokiomis dalimis valdo tuos vamzdžius? Oficialiai - valstybė, bet mes juk "žinome", kad ir Gazpromas yra oficialiai yra valstybinė kompanija, o iš tikrųjų pinigus iš ten semia ne visai valstybinės rankelės.

Tolimesni skaitiniai:

*) Naujosios tvarkos geopolitika: https://algis-dziugys.blogspot.com/2018/07/naujosios-tvarkos-geopolitika.html

*) Ukraina 1: https://algis-dziugys.blogspot.com/2016/11/ukraina.html

*) Pagrindinis manifestas: Idėja Lietuvai: Kaip padidinti gimstamumą Lietuvoje ir sumažinti emigraciją (2)


No comments:

Post a Comment