Friday 22 October 2021

Covid-19 ligos eigos sunkumo prognozė

Pasirodė daug žadantys vieno tyrimo rezultatai [1], kuriuose teigiama, kad surado biomarkerį, kuris gana tiksliai atspindi koronės ligos eigos sunkumą. Tarptautinė mokslininkų grupė nustatė, kad ligos eigai įtakos turi hFwe-Lose geno ekspresija – sintezė jo koduojamo baltymo arba RNR. T.y., Covid-19 ligonio hFwe-Lose geno ekspresija pačioje ligos pradžioje gali 87,8-100% tikslumu nusakyti ligos tolimesnės eigos sunkumą ar net nuspėti mirtį. 


Beje, HFwe-Lose lygį galima nustatyti tepinėliu iš nosies gleivinės. Įdomu ar ir dabar atsiras prieštaraujančių tokiam testui ;-)

[1] https://www.embopress.org/doi/full/10.15252/emmm.202013714 (https://doi.org/10.15252/emmm.202013714)

P.S. Jau seniai nebepasitikiu bet kuria moksline žinia iš kovido karo fronto. Šiame kare tiek daug persipynusių politinių, finansinių ir kitokių interesų bei asmeninių ambicijų, kad pasitikėti nebegalima jau net mokslininkais. Jau per daug dažnai pasirodo, kad arba su išvadomis pakubėta, arba priežastis su pasekme sumaišyta, arba metodika klaidinga, arba Didžiosios Farmos bei politikų ausys kyšo. Todėl panašu, kad vidutinis mokslinių žinių apie koronę gyvavimo pusamžis dabartės jau trumpesnis nei mėnuo. Todėl ir šia žinia apie hFwe-Lose geno ekspresiją irgi kol kas nepasitikiu ir jums siūlau neskubėti. Reikėtų palaukti papildomų tyrimų ir patvirtinimo iš kitų nepriklausomų mokslinių grupių. 


Kiti skaitiniai:























No comments:

Post a Comment