Friday 24 December 2021

Kokia bus 2021 - 2022 metų žiema Lietuvoje, JAV ir Kanarų salose

2020-2021 žiemos nespėliojome, nes medžiotojai 2020 metų pabaigoje nesumedžiojo šernų - kiaulių maras. Ir šiais metais pirmus šernus Vidmantas sumedžiojo tik gruodžio viduryje, tai bandysime atspėti ateinančią žiemą, nors žiema jau įsibėgėjusi. 


Primenu, kad spėjama iš šerno blužnies, ir spėjimas tuo tikslesnis, kuo senesnis kuilys. Geriausia spėti iš nejaunesnio kaip trimečio kuilio blužnies. Ateinanti žiema spėjama pagal vėlų rudenį sumedžioto šerno blužnį - kokia blužnies išvaizda, tokia žiema. Blužnies ilgis nusako, kiek ilgai tęsis žiema, o storis - kiek šalta. Šį medžiotojų spėjimą kiek pataisau, manydamas, kad blužnies storis pasako, kiek bus sniego, o ne kiek šalčio, nes, mano supratimu, šernui svarbiau, kiek yra sniego ir kaip sunku per sniegą prisikasti iki maisto.

Dvejų metų senumo šerno, Vidmanto sumedžioto pačioje lapkričio pabaigoje, blužnis buvo gana ilgoka - 40 cm, vidutinio storumo, kiek pastorėjusi pirmame trečdalyje, o toliau gana vienoda. Žiemos pradžia kairėje.


Taigi, Vidmanto žodžiais - žiema bus ilga, nestipri, daugiau mažiau vienoda per visą laiką ir turėtų būti panaši į pereitų metų žiemą. Pridėsiu, kad sniego turėtų būti nedaug.
 
Kadangi šernas dvimetis, t.y. gana jaunas, spėjimas yra nelabai patikimas.

Įdomu tai, kad kartu sumedžioto vienmečio šerno blužnis buvo beveik tokia pati, tik kiek trumpesnė - 34 cm:
 



Jei pas mus sniego nėra ir šilta, tai su speigu gausiai sninga Šiaurės Amerikoje, ir atvirkščiai. Taip yra dėl to, kad kaip kepurė ant Žemės virš Šiaurės poliaus kabo aukšto slėgio sritis. Ten, kur ta kepurė pasislenka, - šąla, bet užtat kitoje pusėje - šyla. Kadangi mūsų žiema žada būti nestipri, tai tikėtina, kad ir šią žiemą JAV bus speiguota.

Taip pat pastebėjau, kad jei pas mus žiema šilta, tai dažnai lyja Kanaruose, konkrečiai Fuerteventūroje. Kadangi mūsų žiema žada būti nestipri, tai tikėtina, kad Fuerteventūroje bus pakankamai sausas, bet vėsokas klimatas.

Ką gi, žiūrėsim kas ir kaip bus. Jei kas turi pastabų, idėjų ar žino nuorodų į kitas prognozes ar kitus spėjimus, prašau rašyti komentaruose.



2021-12-24

No comments:

Post a Comment