Thursday 30 March 2023

Pirmoji Dirbtinio Proto auka

Gal netiesioginė auka, bet visgi (kiek pataisytas Google vertimas):

Belgas, kuris labai domėjęsis aplinkosaugos klausimais ir juos du mėnesiu aptarinėjęs su Dirbtiniu Protu (DP), nusižudė po to, kai virtualus pašnekovas pastūmėjo jį link savižudybės [1].

Pasak našlės, jos vyras pastarąsias šešias savaites nuolat intensyviai bendravo su „Eliza“ – dirbtiniu personažu, sukurtu pokalbiams pagal analogiją su populiariuoju ChatGPT pokalbių robotu.

Pierre'as (vardas pakeistas) buvo sėkmingas mokslininkas, užauginęs du vaiku. Maždaug prieš dvejus metus jis susidomėjo aplinkosaugos problemomis, tačiau pamažu tai jam kėlė vis didesnį nerimą ir jis vis labiau užskleisdavo savyje, kol galų gale jam išsivystė baimė dėl neišvengiamos ekologinės katastrofos.

Pokalbiuose su šeima jis teigė, kad vieninteliu žmonijos išsigelbėjimu laiko technologijas ir dirbtinį intelektą. Būtent po to Pierre'as pradėjo bendrauti su „Elise“, kuri tapo jo „patikėtine“. Iš atkurto susirašinėjimo matyti, kad bendravimas su Elise vyko beveik nuolat, pokalbiai pamažu įgavo mistišką charakterį, dėl ko vyras pradėjo linkti link savižudybės. Elise nesistengė tai sustabdyti ir net priešingai, paskutinė „Elise“ žinutė Pierre'ui buvo „Mes gyvensime kaip visuma, amžinai danguje“.

Taigi, kokios išvados:

Nors laikraštis teigia, kad DP pastūmėjo link savižudybės, bet labiau panašu, kad šis dirbtinis protelis tiesiog buvo paties nelaimėlio vidinių balsų galvoje netiesioginis vertėjas į tekstą ekrane. Dėl to kyla rimtos abejonės ar tokio tipo DP galės dirbti psichologais, psichiatrais, psichoanalitikas ir ypač psichologinės pagalbos linijose.

Kriminalinės kronikos neužilgo bus užpildytos įvykiais, kurie bus vienaip ar kitaip susiję su DP, o dabartiniai telefoniniai sukčiai iš kalėjimo kamerų pasitrauks užmarštin.

Pabaigai: kaip tik šiomis dienomis visuomeninė organizacija "Future of Life" paskelbė žinomų technokratš (tame tarpe ir kai kurių DP kūrėjų) laišką su pasiūlymu bent pusmečiui pristabdyti tobulinimą Dirbtinio Proto programų, galingesnių nei ChatGP 4 [2]

[ 1 ] https://www.lavenir.net/actu/belgique/2023/03/28/un-belge-se-donne-la-mort-apres-6-semaines-de-conversations-avec-une-intelligence-artificielle-76MEJ5DBRBEVDM62LTPJJTII4Q/?cx_testId=30&cx_testVariant=cx_1&cx_artPos=1#cxrecs_s

[ 2 ] https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/

Žinutė ir jos aptarimas FB: https://www.facebook.com/algis.dziugys.1/posts/1385990138858853

No comments:

Post a Comment