Friday 3 March 2023

Labdara: skaitom šaltinius

Vienur ar kitur vis išgirstu ar perskaitau, kad labdarą renkančios organizacijos gali sau pasilikti net iki 50 % nuo surinktos sumos. Labai jau neįtikinimai tokie gandai atrodė, todėl neapsikentęs pasižiūrėjau į šaltinius, t. y. į patį Labdaros įstatymą [ https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.5483?jfwid=-1ftdjcaes ]. 

Pasirodo, kad gandonešiai melavo, nes įstatyme aiškiai parašyta, kad labdaros organizacijos ir fondai savo reikmėms gali pasilikti tik iki 20 % nuo labdarai surinktų lėšų. Sutikite, tai net du su pusę karto mažiau nei mus bandė įtikinti visokie piktavaliai. Pavyzdžiui, jei lėšų buvo surinkta 10 milijonų, tai labdaros rinkėjas sau gali pasilikti ne daugiau kaip 2 milijonus. 

Duomenys apie labdarą gali būti teikiami tik labdaros davėjams ar rėmėjams sutikus. Tačiau minėtų gandų būtų daug mažiau, jei labdaros rinkėjai ir labdaringą veiklą prižiūrinti Mokesčių inspekcija viešai skelbtų kiek lėšų buvo surinkta ir kokia dalis liko labdaros rinkėjų reikmėms. Ir dar geriau, jei skelbtų iškart po lėšų rinkimo pabaigos, o ne lauktų metų pabaigos. Gal net vertėtų tokią prievolę įtvirtinti pačiame Labdaros įstatyme. Tada mažiau būtų visokiausių nesusipratimų, apkalbų ir galimybių priešiškoms jėgoms. 

Tai tiek apie tai. Galima užskaityti, kaip pasiūlymą įstatymo tobulinimui ir esu įsitikinęs, kad mūsų labdaros rinkėjai, pasinaudodami savo įtaka valdžiai, parems tokią demokratišką ir pilietišką iniciatyvą.



 

2023-03-03

Kitos inciatyvos:

*) Pagrindinis Idėja Lietuvai: Kaip padidinti gimstamumą Lietuvoje ir sumažinti emigraciją: https://algis-dziugys.blogspot.com/2017/03/idejos-lietuvai-kaip-padidinti.html.


No comments:

Post a Comment