Sunday 3 March 2024

Įdomusis mokslas apie kanibalizmą - tas rasistas kas niekina kanibalą

2014 metais skaičiau straipsnį apie Overtono lango metodiką [0], ją paaiškinant kanibalizmo tariamo įteisinimo pavyzdžiu. Tačiau pasirodė, kad autorius buvo tikras pranašas, nes praėjo lygiai 10 metų (4 dienų tikslumu) ir tas langas kanibalizmui jau po truputį veriamas lygiai pagal aną aprašytą metodikos pavyzdį ir ne bet kur, o mūsų Vakarų civilizacijos centre 😉

Anglijoje įsikūręs New Scientist yra vienas iš įtakingiausių mokslo populiarinimų žurnalų pasaulyje [1], daug nuveikęs kovoje prieš prietarus ir įvairius tabu. Ir štai dabar jis nusprendė praverti Overtono langą [2] kanibalizmui ir prieš porą savaičių paskelbė straipsniuką apie tai, kad gal kanibalizmas ne taip jau ir blogai [3]. Ir net dar daugiau: bjaurėjimasis kanibalizmu gal yra Vakarų civilizacijos rasizmas. Žemiau "moksliniai apmąstymai" iš straipsniuko:

TAI YRA didžiausias tabu: daugumoje visuomenių mintis, kad vienas žmogus valgo kitą, yra moraliai atstumiantis.  Net ir tokiomis aplinkybėmis, kai tai neabejotinai būtų pateisinama <...>.

Etiškai kanibalizmas kelia mažiau problemų, nei galite įsivaizduoti.  Jei kūnas gali būti paliktas sutikus medicinos mokslui, kodėl jo negalima palikti maitinti alkanam?  Mūsų priešiškumas buvo paaiškintas įvairiais būdais.  Galbūt taip yra dėl to, kad Vakarų religinėse tradicijose kūnai laikomi sielos buveine ir turi šventumo dvelksmą.  O gal tai kultūriškai įsišaknijusi, o šaknys – ankstyvajame šiuolaikiniame kolonializme, kai rasistiniai kanibalo stereotipai buvo sugalvoti siekiant pateisinti pavergimą.  Vakarų visuomenėse kanibalai atstojo „kitą“, o pasibjaurėjimas kanibalizmu tapo jų moralinės sąžinės principu.

<...>

Patinka tai ar ne, bet kanibalizmas yra svarbi mūsų istorijos dalis.  Tai nereiškia, kad turėtume pakeisti savo požiūrį į tai.  Tačiau supratimas apie jo gilias šaknis gali pakeisti mūsų požiūrį į kelias kultūras, kurios šiandien vis dar praktikuoja kanibalizmą, nors ir tik retkarčiais, pvz., Aghori, induistų asketiška sekta Indijoje, kuri tai daro siekdama transcendencijos.  Visų pirma, šie atradimai skatina mus persvarstyti savo pasibjaurėjimą kanibalizmu mūsų evoliucinės praeities kontekste.

Parašiau "moksliniai apmąstymai" tarp kabučiu ne iš paniekos autoriaus mintims ir autoriui, bet todėl, kad tai nieko bendro neturi nei su mokslu, nei su mąstymu ir yra būdinga taip vadinamiems pseudo-inteligentams. 

"Pseudo-" todėl, kad jie nors ir išlavinę, bet neturi inteligentams privalomų gilaus supratimo ir plataus požiūrio, t.y. neturi nei plačių ir gilių žinių, tame tarpe ir istorijos, nei sugebėjimo susieti daugelį reiškinių, nei kritinio mąstymo. Kadangi jų žinios skurdžios, tai ir mąstymas jų siauras, o jei dar ir psichika iškrypus, tai ir jų mintys dvokia. 

Šio "mokslinio" straipsniuko autorius yra tipinis tokio iki skausmo diletantiško pseudo-inteligento pavyzdys [4]. Autoriaus skurdžiu supratimu, draudimas kanibalizmui yra tik dėl religijos. O jei sykį religija jau nėra visuotinas autoritetas, tai ir jos draudimai jau beprasmiai. Kokiam nors Oksforde prasilavinusiam puskvailiui iš principo sunku suvokti, kad kanibalizmas pavojingas visuomenei ne tik dėl dorovinių ir religinių priežasčių. Prioninė kuru liga [5] yra tik viena iš daugelio priežasčių negailestingai naikinti kanibalizmą, jau nekalbant apie socialines ir psichologines priežastis.

Jei straipsniuko autorius yra savim pasitikintis ambicingas puskvailis, tai žurnalo redaktoriai tikrai nėra tokie. Jie naudingu idiotu naudojasi praverdami dar vieną Overtono langą. Tikslas jų aiškus, bet panašu, kad proto jiems irgi trūksta, nes nesupranta, kad Overtono langas veikia į abi puses ir kažkada tai atsisuks prieš juos pačius. Juk nežinai, gal naujasis Hitleris jau bebaigiąs savo naująjį meinkampfą ir ieškąs nors kokio prasivėrusio plyšelio, kad iš anapus vidun įsiropštų. Nors ką gali žinoti, gal tyčia taip daroma, siekiant visokių hitlerių ir musolinių prisikviesti, bet eilinį kartą pamirštant, kad kartu su jais prasibruka dar ir leninai su stalinais.

Teisus buvo Z. Bžežinskis: didžiausią pavojų pasauliui kelia pseudo-inteligentai ir politikai be atsakomybės. 

Taigi, kova su rasizmu ir už inkliuzyvumą pakilo naują lygmenį 😉 

P.S. Paveiksliuke tiems kas nesupranta rusiškai: "Overtono langas veikia į abi puses".



Ši žinutė Facebook'e: https://www.facebook.com/algis.dziugys.1/posts/1574081020049763

Šaltiniai:

[0] https://sbitnevsv-livejournal-com.turbopages.org/sbitnevsv.livejournal.com/s/948948.html (rusiškai)

[1] https://lt.wikipedia.org/wiki/New_Scientist

[2] https://lt.wikipedia.org/wiki/Overtono_langas

[3 https://www.newscientist.com/article/mg26134783-600-is-it-time-for-a-more-subtle-view-on-the-ultimate-taboo-cannibalism/

[4] https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/09/idomioji-diletantologija.html

[5] https://lt.wikipedia.org/wiki/Kuru_(liga)


No comments:

Post a Comment