Thursday 19 September 2024

Autizmas ir šunys

Tikėtina, kad sakydami "šuo yra geriausias žmogaus draugas“, mes pasakome daugiau, nei kada nors turėjome omenyje. Anot tyrimo [1], kai meiliai žiūrime į žavingas savo šuniuko akis, tuo metu mūsų smegenys sinchronizuojasi su šuns smegenimis. Ši sąveika tarp skirtingų būtybių smegenų, atskleidžia gilų ryšį tarp žmonių ir jų šunų. Mokslininkai, atradę šį reiškinį, tikisi, kad tai padės suprasti ir gydyti žmonių autizmą.

Tyrime buvo panaudota dvigubo EEG technologija, kai vienu metu matuojamas ir žmonių, ir šunų smegenų aktyvumas įprasto jų bendravimo metu, pavyzdžiui, glosto ir žiūri vienas kitam į akis. Buvo nustatyta, kad tuo pačiu metu "susiderina" tam tikros žmogaus ir šuns smegenų sritys. Tai iškelia naujų klausimų. Ar smegenų sinchronijos tarp žmonių ir šunų kiekybinis išmatavimas galėtų būti naujas būdas įvertinti žmogaus ir gyvūno ryšio stiprumą? (AD - papildyčiau, kad gal taip galima kiekybiškai įvertinti ir žmonių tarpusavio dvasinį ryšį?) Gal tai gali paaiškinti, kaip šunys padeda gydyti potrauminio streso sutrikimą arba nerimą? Ar šių skirtingų smegenų sąveikos tyrimas padės suprasti apie socialinį ryšį ir empatiją?

Dabar apie autizmą. Tyrimai neapsiribojo tik žmogaus ir šuns dvasinio (mentalinio) ryšio mechanizmo paaiškinimu. Tyrimuose taip pat dalyvavo ir šunys, turinčius mutacijų SHANK3 geno, susijusio su žmonių autizmu. Buvo pastebėta, kad šiems šunims, bendraujant su žmonėmis, sutrikdavo smegenų sinchronizacija, kas atitiko socialinius elgesio sutrikimus, būdingus žmogaus autizmui. Keisčiausia buvo tai, kad pakako vienos psichodelinio narkotiko LSD dozės, kad atstatyti SHANK3 šuns smegenų sutrikusią sinchronizaciją. Nors dar per anksti džiūgauti, tačiau jau dabar tai atskleidžia naujas autizmo tyrimų ir galimo gydymo kryptis.

Laisvas vertimas iš [2]. Tyrimo autorių straipsnis - [1].

Tyrimo trūkumai [1]Tyrimo imtis buvo nedidelė. EEG technika, nors ir leidžia atlikti matavimus vienu metu, nesuteikia tokio išsamaus smegenų veiklos vaizdo kaip kai kurie kiti metodai. LSD tyrimo rezultatai labai jau išankstiniai, todėl būtini papildomi tyrimai. (AD: todėl tikrai nereikėtų bandyti jau dabar gydyti autizmą su LSD ar kuom panašiu.)

P.S. Ta proga prisiminiau savo hipotezę apie autizmo ryšį su katėmis. Bet apie tai kada nors vėliau - reikia patikrinti kai kuriuos skaičius.

Šaltiniai:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.202402493

[2] https://studyfinds.org/humans-stare-into-a-dogs-eyes/

2024-09-19

Ši žinutė FB: https://www.facebook.com/algis.dziugys.1/posts/1704113657046498

Kiti skaitiniai:


No comments:

Post a Comment