Thursday 31 January 2019

Apie "быдло" ir "стыдло"

Pamaniau, kad jei jau Rusijos inteligentai mėgsta vartoti gėdinantį žodį "быдло", reiškiantį buką minią (kas Lietuvoje vadinama "runkeliais"), tai tada galėtų būti žodis "стыдло", kuriuo būtų galima įvardinti besigėdijančius savos tautos ar tėvynės. Tik nesugalvoju, koks lietuviškas "стыдло" atitikmuo. Gal kas turi idėjų?


Beje, anot mano vieno draugo istoriko, senovės Lenkijoje "bydlo" reiškė šeimynykštį (namų vergą), kurį riteris vesdavosi į karo žygius kaip karinį tarną (ginkluotą dažniausiai vėzdu, kad galėtų užplumpinti parblokštą priešininką, ir surinkdavusi karo grobį. T.y. bydlo yra tas, kas neturi nei galimybės, nei teisės savarankiškai ką nors spręsti. Dabar Rusijoje žodį "быдло", o Lietuvoje "runkeliai" ar "buduliai" dažniausiai mėgsta naudoti rinkimus pralaimėjusieji sakydami, kad štai tie niekingieji "runkeliai" kaip visada nemąsto ir todėl vėl išrinko beleką. Tačiau tie runkeliais tautą apšaukiantys, kaip ir visi siaurai bei trumpai mąstantys, nepastebi, kad dauguma tautos yra ir mąstanti, ir atsakinga, o taip vadinami bydlo yra nykstamai maža dalis ir jos įtaka sprendimų priėmime yra labai maža. Greičiau yra atvirkščiai, visi tie save laikantys "intelektualais", o tautą "runkeliais" ir yra toji bydla būtent dėl savo buko ir siauro mąstymo, dėl nesugebėjimo matyti plačiau nei jiems leidžia jų pažiūros užpildytos mėgavimusi savo puikybe.  Kaip pavyzdys:

Jau seniai seniai, matematikas Francis Galtonas orus ir garbus vyras, ypač nemėgęs ir niekinęs minią, sykį mugėje pastebėjo, kad miniai spėjant jaučio svorį, visų spėjimų vidurkis buvo daug tikslesnis, nei atskirai bet kurio žinovo spėjimas: 
Gal iš tos istorijos galime padaryti išvadą, kad tauta renkanti visokius juokdarius į valdžią yra ne kvaila bydla, bet išties labai tikslingai tokiu būdu išreiškianti protestą prieš valdančiuosius? Prieš valdančiuosius, kurie neprileidžia iki rinkimų padorių kandidatų, kurie žlugdo profsąjungas ir neleidžia kurtis naujoms partijoms vis pakišdami savo provokatorius? O tautai kai nėra tinkamų kandidatų, tai tada tauta renka beleką, t.y. labai tikslingai renka tuos, kurie bus labiausiai neparankūs valdantiesiems.

Beje, Galtonas po tos istorijos su jaučiu pakeitė savo nuomonę apie minią. O kaip jūs?

Grįžkime prie tų niekintojų - stydlos. Kas tie žmonės, kurie galėtų būti vadinami stydla? Yra tokie žmonės pastoviai transliuojantys panieką Tėvynei ir tautiečiams. Neturiu omenyje tų, kurie parodo tai kas yra blogai Lietuvoje ir tegu tai daro pastoviai, bet jie tai daro nepriskirdami kelių žmonių ydų visai tautai. Turiu omenyje tuos, kurie vis pasakoja kaip jiems gėda už visus tautiečius, kaip čia Lietuvoje viskas blogai, net ir oras ne toks puikus, kaip Ispanijoje, ir upės ne tokios švarios kaip Himalajuose, nors patys nebuvo nei Ispanijoje, nei Himalajuose. Jų pagrindinė mintis, išgraužusi jau griovį jų smegenėlse, yra ta, kad tik visiškas durnius ir absoliutus bydla gali čia gyventi, vietoj to, kad išvažiuotų į tobulą Ispaniją ar klestinčią Angliją. Tačiau patys jie niekur nevažiuoja. Jie sėdi čia ir smirda sau panosėj. Ko gero dalis iš jų už savo paniekos demonstravimą net užsidirba iš priešiškų valstybių. Bet didesnioji stydlos dalis yra patologiniai niekintojai. Jei jie būtų anglai, tai dergtų anglus, jei gyventų Rusijoje, tai jiems būtų gėda už rusus. Kartais kyla įtarimų, kad dalis jų yra kitataučiai arba kitataučių palikuonys ir todėl jiems dabartinė Tėvynė yra svetima.

Įprastai Lietuvos stydlos savo tekstus pradeda: "Jūs lytuviai klumpakojai esate chamai ir kaip tikri runkeliai jūs tinkate tik ...", "tik lietuviai gali taip baisiai vairuoti ...", "kaip tikras lietuvis, visų pirma įsivertė bambalį ir tik tada ..." ir t.t. pan.

Tai štai, mano supratimu tokie sėdintys ir smirdantys čia Lietuvoje ir yra ta stydla. Tik nežinau, kaip tą žodį sulietuvinti.

Tolimesni skaitiniai:

*) Pagrindinis manifestas: Idėja Lietuvai: Kaip padidinti gimstamumą Lietuvoje ir sumažinti emigraciją (2)



No comments:

Post a Comment