Thursday 28 September 2023

Įdomioji politinė gerontologija:

Vakar mirė 90-ties metų amžiaus JAV senatorė Diana Goldman Berman Fainstain. Žinutė ne apie ją, tebūnie lengva jai žemel0ė. Tai proga faktui: paveiksle JAV senatorių amžiaus pasiskirstymas [ https://www.axios.com/2023/09/29/feinstein-dies-oldest-senators-mcconnell ]: 



Kitas faktas. Vidutinė žmogaus smegenų masė 1300-1400 gramų. Sulaukus 40-50 metų, žmogaus smegenyse pradeda žūti neuronai vidutiniškai 3 gramai per metus. Iš pažiūros tai nėra daug, tačiau sulaukus 90, "nudžiūna" iki 120-150 gramų, o tai jau labai protingo šuns smegenų masė. Jei žmogus mėgsta gausiai išgerti ir nelinkęs naudoti smegenis pagal paskirtį, t.y. galvoti, tai neuronai žūva dar sparčiau.

Trečias faktas. Anam tūkstantmetyje vieno iš Didžiosios Britanijos parlamentaro smegenų masė buvo mažiau nei 800 gramų. Ir nieko, sėkmingai prasėdėjo parlamente iki mirties. Taigi, ne viską lemia smegenų masė, svarbu ir aplinka kur tos smegenys pritaikytos. Parlamente tokių smegenų pakako.

Ketvirtas faktas. Priminsiu neseną RAND korporacijos perspėjimą apie valstybinę silpnaprotystę ir jos pavojų pasauliniam saugumui [ https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/04/valstybine-silpnaprotyste-rand.html ]

Beje, net įdomu pasidarė, o koks amžiaus pasiskirstymas mūsų "didžiausioje senelių prieglaudoje - Euro parlamente?

P.S. Tik nereikia susidaryti klaidingo įspūdžio, kad smegenų dydis svarbiausias proto požymis. Taip, labai ir net labai mažos smegenys nėra gerai, bet žinomos didžiausios smegenys priklausė idiotui. Svarbiau yra ne smegenų dydis, o smegenų struktūra, dėl ko net mažų smegenų sąvininkas gali būti genijumi, kaipo pasaulinio garso rašytojas Anatolijus Francas su 1017 gramų smegenų. Ir pats asmeniškai pažįstu vieną didžiagalvį mokslininką, tiksliau laborantą su daktaro laipsniu, kuris savo smegenis naudoja tik biologiniam tikslui: nustebinti aplinkinius savo auto, paėst, kriuktelt rusiškai kuo riebiau ir pridergt kaimynui prie durų; bet visai gerai jaučiasi, musėt aplinkinius tai tenkina.


2023-09-30

Kiti skaitiniai:




No comments:

Post a Comment