Tuesday 11 April 2023

Valstybinė silpnaprotystė

RAND korporacija, piktų liežuvių vadinama antruoju CŽV, išleido ataskaitą apie silpnaprotystės (demencijos) pavojų nacionaliniam ir net pasauliniam saugumui [1]:


"Asmenys, turintys ar turėję priėjimą prie slaptos informacijos ir tvarkę įslaptintą medžiagą, gali tapti grėsme saugumui, jei susirgs demencija ir nesąmoningai pasidalins vyriausybės paslaptimis. Šis tyrimas išryškina veiksnius, dėl kurių demencija tapo grėsme pasauliniam ir nacionaliniam saugumui, siūlo rizikos vertinimo sistemą ir nurodo tolimesnes gaires šios galimos grėsmės tyrimams. Autoriai taip pat atskleidžia, kad nacionaliniam saugumui ir žvalgybos institucijoms iškilęs ypatingas pavojus, nes jose dirba daug karo veteranų, kuriems gali būti didesnė rizika susirgti demencija dėl didelio trauminių smegenų sužalojimų, nei kitiems žmonėms."

Anot ataskaitos, demencija serga kas dešimtas amerikietis virš 65 metų. RAND analitikai sunerimo ne be reikalo, nes turbūt įtaria, o gal net ir žino, kad nemaža jų dalis jau yra įsitaisę net aukščiausiuose valdžios sluoksniuose. Į patį "nuogą karalių" pirštais nerodysime, nes tai mato jau net apakę nuo JAV demokratijos spindesio.

Tačiau pažiūrėkime kitu kampu. Kaip atsitiko, kad tokiems žmonėms leidžiama dirbti tokiose svarbiose vyriausybinėse pareigose? Kas atsitiko valstybėje, kad joje nebeveikia savisaugos mechanizmai ir vis labiau įsivyrauja tolerancija agresyviai kvailystei valstybiniu lygiu?

Tikėkimės, ši ataskaita parodo, kad valstybės imunitetas bent jau moka atpažinti ligą, tačiau kol kas padėtis yra tokia (ir ne tik JAV), kaip buvo aprašyta Hašeko "Šveike" (truputį perfrazavus):

"Nors teismas pripažino ją silpnaprote, tačiau patvirtino, kad ji gali užimti bet kurias pareigas vyriausybėje".

Bet jei buvo nuspręsta, kad tokie tinka būti valdžioje, tai tas kažkam naudinga. Kam naudinga ir kodėl?


[1] https://www.rand.org/pubs/perspectives/PEA1779-1.html

Ši žinutė FB: https://www.facebook.com/algis.dziugys.1/posts/1392759801515220 

2023-04-11

Kiti skaitiniai:

*) Idioto Šveiko išmintis: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/03/sveiko-ismintis.html 

*) Protas, emocinis intelektas, žodžio laisvė ir politkorektiškumas: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/02/protas-zodzio-laisve-ir.html


No comments:

Post a Comment