Saturday 22 April 2023

Logikos ir kalbos kultūros valandėlė:

FB pasiūlė paskaityti mūsų teisingumo ministrės žinutę, kuriame radau nuostabų sakinį:

„Susitiksime Hagoje, putinai, rusų laivo kryptimi.“

Ar šitą minties šedevrą reikėtų suprasti taip, kad linkima Putinui susitikti su ja Hagoje „rusų laivo kryptimi“? Dėl ko Putinui tąja kryptimi, tai kaip ir aišku. Bet kodėl mūsų visų mylima ir gerbiama Evelina nori ten kartu su Putinu? Ir, aišku, įdomu, ką apie tai pasakytų senelis Froidas?

Bet gal Evelina turi bėdų su logika, jei nesugeba taisyklingai suregzti sakinio? Jei taip, tai prisijungiu prie Virginijaus Savukyno: ar tikrai Evelina tinka eiti tokias atsakingas pareigas, kur nepriekaištinga logika yra būtina. Teisė be logikos - savivalė.

Kita Evelinos bėda yra kalbos kultūra. Suprantu, kad norėta pažeminti „rusų carą“, bet jo vardas mažąja raide viso labo reiškia augalą. O šauksmininkas parašytas taip, kad išreiškė Evelinos norą eiti ta kryptimi su keliais putino krūmais kartu. Gerbiant lietuvių kalbą ir savo išsilavinimą, reikėtų bent pasistengti rašyti pagal taisykles, t. y. vardus rašyti didžiąja raide, nes mažąja reiškia kažkokius „putinus“, kurių gali būti daug ir neturėti nieko bendro su V. Putinu. O paniekai išreikšti lietuviškai yra daugybė kitų būdų, pvz., galima pasimokinti iš Premjerės.

Taigi, Evelina linki putino krūmams susitikti Hagoje kartu su ja „rusų laivo kryptimi“. Ar tikrai viskas gerai mūsų vyriausybėje?

P.S. Džiugu, kad tauta gausiai „palaikino“ jos ryžtą.

Šita žinutė FB: https://www.facebook.com/algis.dziugys.1/posts/1398668610924339

2023-04-22  

Kiti skaitiniai:

*) Valstybinė silpnaprotystė: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/04/valstybine-silpnaprotyste-rand.html

*) Idioto Šveiko išmintis: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/03/sveiko-ismintis.html 

No comments:

Post a Comment