Friday 14 April 2023

Dirbtinis Išlavintas Psichopatas (DIP)

Bestebint vis augantį žinių srautą apie ChatGPT, kartais kyla mintis ar nesibaigs su tuo ChatGPT taip, kaip atsitiko su metavisatomis, kurios buvo taip plačiai reklamuotos prieš kelis metus, bet įdėtos lėšos neatsipirko ir dabar apie jas jau nieko nebegirdėti. Žmonija pažaidė, atsižaidė, pasirodė per daug brangu ir per mažai tikra, todėl numetė ir nuėjo ieškoti naujų žaisliukų.

Dabar naujausias žaisliukas yra OpenAI įmonės sukurtas GPT, tačiau pasirodo, kad ir jis irgi brangus ir net labai. Skaičiavimo resursų  poreikis Dirbtinio Proto (DP) apmokinimui padvigubėja kas 3.5 mėnesio (žemiau paveiksliukas iš [1]). GPT-3 apmokymui prireikė vien elektros energijos tiek, kiek jos per 2 valandas pagamina 1-2 atominės elektrinės ir tai kainavo 5 mln.  JAV dolerių [2]. Anot gandų, GPT-4 pareikalavo bent 3 kartus daugiau. Tačiau mažai tikėtina, kad jei GPT neatsipirktų, tai jį uždarytų kaip ir metavisatas, nes kas jau kas, bet kariškiai tikrai taip paprastai jo neatsisakys.


Ir tai dar ne pačios didžiausios bėdos.

Neseniai rašėme apie DP paskatintą žmogaus savižudybę [3] ir išsakėme mintį, kad tokio tipo DP neturėtų dirbti psichologais, psichoanalitikais ir ypač psichologinės pagalbos linijose. Ir kaip tyčia, tuo pačiu metu pasirodo straipsnis, kuriame rimtai svarstomos galimybės DP panaudoti psichologinei pagalbai [4]. Toks įspūdis, kad žmonija siekia užlipti ant visų įmanomų grėblių vienu metu.

Ir vėl kaip tyčia, ką tik paskelbtame straipsnyje [5] buvo pristatyti Bendrojo Dirbtinio Proto (Artificial General Intelligence) sistemos GPT-4 tyrimo rezultatai. Plačiai išreklamuotas ChatGPT-4 yra viso labo suprastinta GPT-4 versija, t. y. GPT-4 neturi tų apribojimų ir apsaugų, kurios sudėtos į ChatGPT-4. 

Tai va, tas GPT-4 demonstruoja sugebėjimus suprasti bei vertinti žmonių jausmus ir net manipuliuoti jais. Toks įspūdis, kad žmonija savo nelaimei pasigamino Dirbtinį Išlavintą Psichopatą (DIP), t.y. Dirbtinį Protą, kuris neturi empatijos ir kurio nevaržo nuosavi jausmai ir moralė. Bet užtai puikiai supranta žmonių jausmus, gerai jaučia žmonių silpnąsias vietas ir jau moka jais manipuliuoti. Gal ne be reikalo ChatGPT-4 uždraudė Italijoje [6]?

Nors yra ir geroji DP vystymo pusė. Pasiūlyta Aiškaus Dirbtinio Proto koncepcija (Explainable AI) - tai toks DP, kurio sprendimus galėtume suprasti ir išsiaiškinti, kodėl buvo nuspręsta vienaip ar kitaip [7]. Toks DP sugebėtų surasti ne tik sąryšius, bet taip pat sugebėtų kurti tolimas asociacijas, paaiškinimus ir net atrasti dėsningumus. Straipsnyje pateikiamas pavyzdys, kaip tokiam Dirbtiam Protui buvo „sušerti“ 16-to amžiaus Tycho Bragės duomenys apie žvaigždes bei planetas ir tas DP sugebėjo pats nueiti iki galo tą patį kelią, kurį su tais pačiais duomenimis buvo pradėjęs Kepleris, o paskui užbaigė Niutonas,  taip atrasdamas visuotinės gravitacijos dėsnį.

Beje, šiandien Ilonas Muskas, kuris buvo vienas iš OpenAI įkūrėjų ir kuris siūlė pusmečiui atidėti DP vystymą [8], paskelbė steigiąs startuolį GPT analogo kūrimui [9]. Įdomu tai: 1) kad Ilonas Muskas pasitraukė iš OpenAI dėl nesurarimų apie būsimo GPT saugumą; 2) OpenAI pavadinimas pasirinktas ne atsitiktinai, nes įmonė skelbė, kad sukūrus GPT, kodą padarys atvirą. Tačiau tai neįvyko ir pikti liežuviai plaka, kad įmonę reiktų pervadinti į ClosedAI ;-)


[1] https://www.economist.com/technology-quarterly/2020/06/11/the-cost-of-training-machines-is-becoming-a-problem

[2] https://arxiv.org/abs/1906.02243

[3] https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/03/pirmoji-dirbtinio-proto-dp-auka.html

[4] https://www.delfi.lt/login/technologijos/naujienos/dirbtinis-intelektas-toliau-tobuleja-ar-kreiptumetes-psichologines-pagalbos-i-pokalbiu-robota-terapeuta.d?id=93025879

[5] https://arxiv.org/abs/2303.12712

[6] https://www.politico.eu/article/italian-privacy-regulator-bans-chatgpt/?fbclid=IwAR1w-82h3YQaSfYKF4lUoe8bmofMQOho1Fi3-IzPvoLwE6Get7BeOhkFqxw

[7] https://arxiv.org/abs/2111.12210

[8] https://futureoflife.org/open.../pause-giant-ai-experiments/

[9] https://www.reuters.com/technology/elon-musk-plans-ai-startup-rival-openai-ft-2023-04-14/


Ši žinutė FB: https://www.facebook.com/algis.dziugys.1/posts/1394902197967647


2023-04-14


Kiti skaitiniai:

*) Pirmoji Dirbtinio Proto auka: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/03/pirmoji-dirbtinio-proto-dp-auka.html

*) Valstybinė silpnaprotystė: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/04/valstybine-silpnaprotyste-rand.html

*) Idioto Šveiko išmintis: https://algis-dziugys.blogspot.com/2023/03/sveiko-ismintis.html 










No comments:

Post a Comment