Thursday 20 June 2024

Ženklas juoku

Yra tokių žmonių, kurie pajutę, kad esą neteisūs, tai ne tik kad patys sau to nepripažinsią, bet būsią pasiryžę pasaulį sunaikinti, kad tik galėtų kitiems įrodyti, kad esą neklydę. Todėl tokius vesti prie tiesos reikia labai atsargiai, kad jie galėtų palaipsniui keisti savo įsitikinimus nenukenčiant puikybei. Ypač jei tai politikai, kurių rankose pasaulio likimas.

Panašu, kad tokį kelią yra pasirinkęs Šventasis Sostas. Ir tai suprantama, nes Vatikanas tikros politinės galios neturi, tačiau turi geriausią pasaulyje žvalgybą, geriausius analitikus ir tūkstantmečiais nugludintą išmintį. Ir jis žino ne tik kaip veikia valdžioje pūpsančios marionetės, bet ir šešėlyje tūnantys lėlininkai - jų tikrieji šeimininkai. Ir supranta, kad su jais taip paprastai nesusitarsi.

Todėl paprastiems žmonėms žinias apie pavojus Vatikanas viešai perduoda malda ir pamokymais, o šešėlio karalystei perspėjimus siunčia ženklais ir užuominomis.

Apie porą tokių užuominų neseniai rašėme [1], tačiau tie, kuriems jie buvo skirti, apsimetė kad jo nesuprato. Todėl Popiežius davė dar vieną nors ir juokingai atrodančią, bet rimtą užuominą. 2024 metų birželio 14 dieną jis Vatikane susitiko su daugiau nei 100 komikų, humoristų bei juokdarių iš 15 šalių [23] ir pasakęs jiems kalbą

"<...> Jūs sukuriate dar vieną stebuklą: sugebate priversti žmones nusišypsoti net sprendžiant bėdas ir įvykius, tiek rimtus, tiek nerimtus. Jūs pasmerkiate piktnaudžiavimą valdžia; primenate pamirštus dalykus; iškeliate piktnaudžiavimus; atkreipiate dėmesį į netinkamą elgesį. Jūs tai darote nekeldami nei nerimo, nei siaubo, nei baimės, kaip dažnai daro kiti. Jūs skatinate žmones mąstyti kritiškai, priversdami juos juoktis ir šypsotis. Tai darote pasakodami tikrojo gyvenimo istorijas, savitai pasakodami tikrovę; ir šitaip kalbate žmonėms apie jų dideles ir mažas bėdas. <...>"

jis kartu su jais sukalbėjo šventojo Tomo Moro maldelę:

„Suteik man, Viešpatie, gerą virškinimą ir dar ką nors virškinti. Suteik man sveiką kūną ir gerą nuotaiką, kad jį išlaikyčiau. Suteik man paprastą sielą, kuri žinotų branginti visa, kas gera, ir kuri neišgąstų pamačiusi blogį, bet greičiau rastų būdų viską atstatyti į savo vietas. Duok man sielą, kuri nepažįsta nuobodulio, niurzgėjimo, atodūsių ir dejavimo, nei nuolatinės įtampos dėl to trukdžio, vadinamo „aš“. Suteik man, Viešpatie, gerą juoko jausmą. Leiskite man pajuokauti ir gyvenime atrasti dalelę džiaugsmo bei dalytis juo su kitais. Amen."

Ir tik paskui, po susitikimo su šiais žmonėmis, kurie savo proto aštrumu ir juoko jausmu pradžiugina ir nuramina pasaulį, Popiežius nuvažiavo į G7 susitikimą, kuriame, vadovaujant italei Meloni, posėdžiavo 8 galingieji pasaulio klounai, kurių kadencijos jau eina į pabaigą: Baidenas, Triudo, Šolcas, Makronas, Sunakas, Kišida, Mišelis ir fon der Lejen. Jie klounai ne todėl, kad juokingi, bet todėl, kad yra gąsdinantys savo kvailumu, nes turį galios.

Taip Popiežius subtiliai parodė kad jie yra klounai ir davė ženklą, kad valdovų-klounų laikas eina link pabaigos ir, kad dabar jau metas pasaulio vairą perimti rimtesniems žmonėms, nes pasaulis stovi ant katastrofos slenksčio, o valdžioje esantys puskvailiai klounai gali priversti žmoniją jį peržengti.


Šaltiniai:

[1] Ženklai-įspėjimai iš 2014 metų, https://algis-dziugys.blogspot.com/2024/03/zenklai-is-2014-metu.html

[2] https://www.vatican.va/content/francesco/en/speeches/2024/june/documents/20240614-artisti-umorismo.html

[3] https://www.bernardinai.lt/popieziaus-audiencija-komikams-is-viso-pasaulio/


Ši žinutė FB: https://www.facebook.com/algis.dziugys.1/posts/1640496806741517

2024-06-19


Kiti skaitiniai:

*) Lietuvos armonaitizacija - "linksmosios" ekonomikos ir inovacijų naujienos.

*) Įdomioji diletantologija ir valdančiųjų kaitos ciklai.



No comments:

Post a Comment